Over AIRbezen

Aardbeiplantjes meten luchtvervuiling

Door de blaadjes van aardbeiplanten te onderzoeken, brengt AIRbezen de luchtkwaliteit van een stad of provincie in kaart. 

Aardbeiplantjes worden verdeeld onder gezinnen, scholen of verenigingen en krijgen daar een plaatsje op de vensterbank. Na 2 maanden brengen alle vrijwilligers de blaadjes binnen bij de verdeelpunten. De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen meten daarop de concentraties fijnstof waaraan deze plantjes werden blootgesteld.

AIRbezen is een echt citizen science project omdat burgers actief deelnemen aan een onderzoeksproject. Er is een sterke wisselwerking tussen deelnemers en de Universiteit Antwerpen, waarbij de resultaten terugstromen naar de burgers. Het project werd voor de eerste maal succesvol toegepast in 2014 in Antwerpen, maar kende daarna nog uitbreiding naar scholen en Oost-Vlaanderen. Ook klimopblaadjes werden in 2015 ingezet om fijnstof te meten.

Het project in Antwerpen toonde reeds aan dat de luchtkwaliteit lokaal heel sterk varieert , afhankelijk van de lokale omstandigheden.

AIRbezen ontstond dankzij enkele enthousiaste vrijwilligers, Stadslab 2050 en het Departement Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.