De Grote Coronastudie

Bedankt

De voorbije twee jaar werd de Grote Coronastudie van UAntwerpen ruim drie miljoen keer ingevuld. 
Bedankt aan iedereen die een of meerdere keren de vragenlijst heeft doorlopen! Zo hielp je mee het coronabeleid te sturen en gaf je mee inzicht in de manier waarop de coronacrisis en de bijhorende maatregelen werden ervaren. Op 29 maart 2022 kon je voor de zesenveertigste en laatste keer deelnemen. Na twee jaar maakt de Grote Coronastudie nu de balans op. 

Over het coronacitizenscienceproject

13 maart 2020
Op vrijdag 13 maart 2020 om middernacht gingen een aantal drastische maatregelen in om de verspreiding van COVID-19, het zogenaamde coronavirus, tegen te gaan. In maart en april werden de maatregelen verscherpt. Begin mei werden de maatregelen geleidelijk afgebouwd.

De impact van de overheidsmaatregelen werd pas tien tot veertien dagen later zichtbaar in aantal hospitalisaties en opnames in intensieve zorgen. Dit door de incubatietijd en het verloop van COVID-19. Om kort op de bal te spelen moesten daarom indicatieve gegevens vanuit de bevolking zo snel mogelijk ter beschikking zijn.

In iedere fase van de pandemie bleef dit onderzoek relevant om snel signalen op te pikken en nuttige informatie te verzamelen. Het gaf de experten de mogelijkheid om te achterhalen hoe we moesten omgaan met de coronacrisis, voorspellingen te doen over de verdere evolutie van de epidemie, de ziekenhuizen helpen inschatten wat er stond te gebeuren en het welzijn van de bevolking blijvend op te volgen.

De medische wetenschappers kregen voor de verwerking van de antwoorden de hulp van de sociale wetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Dit Grote Corona citizenscience-project verliep ook in samenwerking met de collega's van KU Leuven, de Universiteit Hasselt en Université Libre de Bruxelles (ULB)