Universiteit Antwerpen

Faculteit Rechten – onderzoeksgroep Persoon en Vermogen


Hanne Dielis

Hanne is doctoraatsonderzoeker in het gezondheidsrecht aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens haar opleiding verdiepte zij zich in euthanasie, met bijzondere aandacht voor de Spaanse en Belgische regelgeving. Hanne staat in voor het juridisch luik binnen het Death Care-project. Binnen dit project situeren de juridische uitdagingen zich op vijf deelgebieden: de bescherming van overledenen, alternatieve vormen van lijkbezorging, lichaamsafstand aan de wetenschap, uitvaarten tijdens gezondheidscrisissen en de begrafenisvoorkeuren van religieuze minderheden.



Kristof Van Assche

Kristof Van Assche is onderzoeksprofessor gezondheidsrecht en professor rechtsfilosofie aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek focust op patiëntenrechten, de juridische status van entiteiten die zich bevinden op het spectrum tussen persoon en zaak (zoals embryo’s, foetussen en overleden personen), en potentieel controversiële interventies binnen de gezondheidszorg (zoals abortus, euthanasie, experimenten op mensen, orgaantransplantatie en medisch begeleide voortplanting). Binnen het Death Care-project is hij, samen met Thierry Vansweevelt, promotor van het juridische luik, uitgevoerd door Hanne Dielis, met als doel een geactualiseerd juridisch kader voor te stellen met betrekking tot de bescherming van en het omgaan met het dode lichaam.


Thierry Vansweevelt

Thierry Vansweevelt is hoogleraar in de UAntwerpen en doceert Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht, Verzekeringsrecht en Gezondheidsrecht. Hij is tevens hoofdredacteur van het tweetalige Tijdschrift voor Gezondheidsrecht/Revue droit de la santé. Ook is hij voorzitter van de Leerstoel voor Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek AHLEC (www.ahlec.be) In het standaardwerk Handboek Gezondheidsrecht schreef hij o.m. een Hoofdstuk over het Statuut van het lijk. Binnen het Death Care-project is hij, samen met Kristof Van Assche, promotor van het juridische luik, uitgevoerd door Hanne Dielis, met als doel een geactualiseerd juridisch kader voor te stellen met betrekking tot de bescherming van en het omgaan met het dode lichaam.





Faculteit Letteren en Wijsbegeerte – Centrum voor Ethiek


Katrien Schaubroeck

Katrien Schaubroeck is hoogleraar Wijsbegeerte aan het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen. Ze is geïnteresseerd in feministische ethiek, de filosofie van morele emoties zoals liefde, schuld, spijt en rouw, en in de filosofie van het reizen. Ze is de PI van Death Care, maar haar onderzoek situeert zich binnen WP2 aangezien ze vooral geïnteresseerd is in de ethische vragen rond stervenszorg zoals die zich voordoen in de context van groene begrafenissen en de afwegingen tussen milieu-impact en persoonlijke rouwprocessen. Samen met Johan Wens is ze de promotor van een bijzondere leerstoel over rouwgeletterdheid ('Maatschappijgerichte Stervenszorg en Rouwkunde').

Kalin Pak

Kalin is doctoraatsonderzoeker in het Departement Wijsbegeerte. Haar onderzoeksinteresses liggen op het snijvlak van morele psychologie en feministische metafilosofie. Momenteel onderzoekt ze de ethische dimensies van ecologische begraafpraktijken door de lens van een zorgethisch kader.





Kristien Hens

Kristien Hens is professor bio-ethiek aan het Departement Wijsbegeerte. Ze is geïnteresseerd in concepten uit de biologie en hun relevantie voor normatieve vragen rond psychiatrie en nieuwe technologieën van het leven. In Death Care is ze betrokken bij WP4, voorbereiding op rampen, maar ze is ook geïnteresseerd in het denken over hoe andere-dan-menselijke dieren de dood opvatten.


Emma Moormann

Emma Moormann is als postdoctoraal onderzoeker met een achtergrond in de filosofie, maar een hart voor interdisciplinariteit, geïnteresseerd in allerlei onderwerpen die vaak overlappen met bio-ethiek. Zo werkte ze al rond thema's als de ethiek van epigenetica, ouderlijke verantwoordelijkheid, filosofie van de handicap en neurodiversiteitstheorie. Emma is de projectmanager van Death Care en zorgt met veel plezier dat zowel de interne als de externe communicatie van het project vlot verloopt. Daarnaast verricht ze in het kader van WP2 onderzoek rond milieurechtvaardigheid, zorgethiek en de dood. 




Faculteit Sociale Wetenschappen - Centrum voor Demografie, Familie en Gezondheid


Sarah Van de Velde

Het onderzoek van SVDV richt zich op onderwerpen als mentale gezondheid, reproductieve gezondheid en zorggebruik in de context van het Globale Noorden en Globale Zuiden. Verschillende van deze studies pasten een intersectionele lens toe, waarbij zowel etniciteit als religie werden meegenomen. Ze heeft uitgebreide expertise in kwantitatieve onderzoeksmethoden, het verzamelen van surveydata in moeilijk bereikbare populaties en het uitvoeren van kwalitatief onderzoek over gevoelige onderwerpen (bijv. mentale gezondheidskwesties, seksueel geweld, vrouwelijke genitale verminking, abortus). Binnen Deathcare brengt ze expertise in rond het verzamelen van survey- en kwalitatieve data in moeilijk bereikbare populaties, evenals ervaring in het verzamelen van gegevens over cultureel gevoelige praktijken in religieuze en etnische minderheidsgroepen.



Faculteit Sociale Wetenschappen – Sociologisch onderzoek naar milieu en sociale verandering (CRESC)

Imane Kostet

Imane Kostet is FWO-postdoctoraal onderzoeker aan het Departement Sociologie van de Universiteit Antwerpen. Als cultuursociologe richt ze zich momenteel op vraagstukken over identiteit, diversiteit, autisme en neurodiversiteit met een bijzondere focus op processen van ‘etnicisering’ van sociale verschillen. Binnen het Death Care project is Imane betrokken bij de empirische studies naar de uitvaartnoden van religieuze minderheden in België.




Gert Verschraegen

Gert Verschraegen is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek en publicaties situeren zich voornamelijk in de domeinen van de cultuursociologie, de sociale theorie, de godsdienstsociologie en de sociologie van etniciteit en migratie. Binnen het ‘Death Care’ project  is hij, samen met Imane Kostet en Sarah Vandevelde, promotor van het sociologische onderzoeksgedeelte, uitgevoerd door Eva Verschueren, met als doel de funeraire noden van religieuze minderheden in België te onderzoeken.






Eva Verschueren

Eva Verschueren is doctoraatsonderzoeker in de sociologie aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens haar masteropleiding ontwikkelde ze een sterke focus op cultuur- en stadssociologie, met bijzondere aandacht voor vraagstukken rond superdiversiteit en identiteitsvorming. Binnen het Death Care-project onderzoekt ze de begrafenisnoden van de twee grootste religieuze minderheidsgroepen in Vlaanderen, moslims en joodse mensen.




Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen – B.Cycle 

Amaryllis Audenaert

Prof. Amaryllis Audenaert verricht onderzoek binnen duurzaam bouwen en energie-efficiëntie, met een focus op circulaire economie en levenscyclusanalyse van bouwmaterialen en -processen. Binnen het DeathCare-project bestudeert ze de milieu-impact en duurzaamheid van uitvaartinfrastructuur en -processen. Haar rol omvat het analyseren van energieverbruik en materialen in de sector, met als doel innovatieve, ecologisch verantwoorde oplossingen te ontwikkelen.



Tyché Perkisas

De expertise van Tyché Perkisas ligt in databeheer, geavanceerde analyses, data-gedreven besluitvorming, systeemmodellering, en verwerking van experimentele data. Mijn rol is het project bestaat uit het uitvoeren en vergelijking van de duurzaamheidsbeoordelingen van toekomstige technologieën en processen, en het uitrekenen van de milieu-impacts van de uitvaartsector. 








Ben Moins

Ben Moins is een postdoctoraal onderzoeker binnen de EMIB-onderzoeksgroep en een programmaverantwoordelijke bij B.CYCLE. Hij is gespecialiseerd in duurzaamheidsbeoordeling, met de nadruk op levenscyclusanalyse (LCA), levenscycluskostenanalyse (LCCA) en mechanische duurzaamheidstesten om de milieu-, economische en mechanische prestaties van nieuwe producten en processen te evalueren. Binnen het DeathCare-project co-coördineert hij de LCA-studie, die de milieu-impact van de uitvaartsector beoordeelt en de milieu-impact van toekomstige technologieën en praktijken vergelijkt.





Jonas De Decker

Na mijn studies aan de faculteit toegepaste ingenieus wetenschappen bouwkunde van de UA, ben ik gestart als onderzoeker bijB.CYCLE. Dit is het serviceplatform binnen de onderzoeksgroep EMIB waarbij we duurzaamheidsprojecten op basis van levenscyclusanalyses (LCA) uitvoeren voor bedrijven. Mijn missie en die van B.CYCLE is om de, vandaag nog moeizame, duurzaamheidstransitie in de industrie te ondersteunen en versnellen vanuit onze onderzoek competenties. Ook binnen het death care project zullen we de duurzaamheid van de technieken van vandaag en morgen gaan kwantificeren.






Jasmine Meysman

Jasmine Meysman is Post-doc onderzoeker binnen de onderzoeksgroep EMIB en specialiseert zich in de economische kant van duurzaamheidsstudies. Binnen het Deathcare project is ze mee verantwoordelijk voor de life cycle cost assessments (LCCA) van de verschillende uitvaartprocessen en hun bijhorende infrastructuur. 







Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling 

Jan Cools

KULeuven

Sociale en Culturele Antropologie

Joe Fayad

Joe Fayad is doctoraatsstudent aan het departement antropologie (DSCA) van de KU Leuven. Hij behaalde een Bachelor of Public Health and Development Sciences aan de universiteit van Balamand in Beiroet en een Master of Social and Cultural Anthropology aan de KU Leuven. Voor zijn masterproef onderzocht Joe de begrippen crisis, verdriet, hoop, wanhoop, verbeelding, verzet en mobiliteit in de context van de stad Beiroet die chronisch in crisis verkeert, evenals de manieren waarop inwoners en bezoekers met de stad omgaan terwijl ze de inherente sociale, economische en politieke uitdagingen proberen te doorkruisen. Hij behaalde ook een Master in Bio-ethiek aan de KU Leuven, waarbij zijn thesis draaide rond Zorg en de sociaal-politieke rol en verantwoordelijkheid van zorgverleners. Toen hij nog in Libanon, zijn geboorteland, woonde, was hij onderzoeksassistent aan de American University of Beirut Medical Center, waar hij projecten en studies uitvoerde over de raakvlakken tussen gezondheidszorg en cultuur. Tijdens het behalen van zijn eerste masterdiploma na zijn verhuizing naar Europa, werkte Joe als cultureel bemiddelaar bij Artsen zonder Grenzen aan hun project Mental Health for Migration in Brussel, waar hij samenwerkte met een multidisciplinair team om geestelijke gezondheidszorg, algemene gezondheidsdiensten en sociaal-juridische bijstand te bieden aan personen die asiel zoeken in België. Daarnaast werkte Joe als co-onderzoeker aan het Departement Sociaal Werk en Sociale Pedagogie aan de Universiteit Gent. Het project bestond uit het uitvoeren van etnografisch veldwerk door middel van geplande bezoeken aan Calais om inzicht te krijgen in hoe migranten in transit navigeren door de complexe sociaal-juridische paden waarmee ze geconfronteerd worden bij hun aankomst in Europa. 

In het kader van het Death Care project (WP3) houdt Joe zich bezig met vragen rond verlies, rouw, necropolitiek, Zorg en ‘belonging’ binnen de diverse moslimgemeenschappen in België door middel van een veelzijdige antropologische lens en collaboratieve etnografische methodes. 


Nadia Fadil

Nadia Fadil werkt rond vraagstukken over religie, subjectiviteit, ras en postkolonialiteit, met een bijzondere focus op de islam in Europa. Ze onderzoekt deze kwestie zowel door het prisma van de ethische praktijken van moslims als door de verschillende publieke beleidsmaatregelen rond de islam. In het kader van het Deathcare project zal ze een etnografische studie doen naar de uitvaartnoden van moslims in België.



Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Chaïma Ahaddour

Instituut voor Tropische Geneeskunde


Susan Dierickx

Dr. Susan Dierickx is medisch antropoloog met een expertise in gender. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in het opzetten van en werken in interdisciplinaire onderzoeksprojecten, met name in lage- en middeninkomenslanden. Momenteel is ze postdoctoraal onderzoeker bij de Socio-ecological Health Research Unit van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Susan heeft de Paul de Vroede Prijs ontvangen en het netwerk dat ze mede heeft opgericht is geëerd met de Presidential Medal Award van IFFS.Van 2020 tot 2022 was Susan onderzoeksprofessor en coördinator van het Expertisecentrum voor Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze voltooide een doctoraat in Gender en Diversiteit aan de VUB en de Universiteit Gent.In haar huidige functie zal Susan Dierickx Werkpakket 4 van het project uitvoeren, dat zich richt op hoe de uitvaartsector ondersteund kan worden tijdens huidige en toekomstige gezondheidscrisissen.


Koen Peeters

Professor Koen Peeters Grietens leidt de onderzoekseenheid Socio-ecologische Gezondheid aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Nagasaki en is verbonden aan het Amsterdam Institute of Social Science Research. Hij is doctor in de sociale en culturele antropologie en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar socioculturele factoren die verband houden met de overdrachtsdynamiek van infectieziekten, de perceptie van de gemeenschap over gezondheid en ziekte en hun impact op de doeltreffendheid van strategieën voor ziektepreventie, -bestrijding en -eliminatie.

Halina Suwalowska

Halina Suwałowska is een Research Fellow in Global Health Bioethics aan het Ethox Centre, Universiteit van Oxford. Halina is socioloog van achtergrond. In 2021 voltooide ze een DPhil in Population Health aan het Ethox Centre. Haar promotieonderzoek onderzocht de ethiek en politiek van de implementatie van Minimaal Invasieve Autopsie technologie.
Halina's onderzoek richt zich op de ethische en sociale uitdagingen rondom het beheer van de dode lichamen in de wereldwijde gezondheidszorg. Dit omvat de zorg voor de doden tijdens uitbraken van infectieziekten, de uitdagingen waarmee frontlijnmedewerkers en 'last responders' worden geconfronteerd, en de ethische complexiteit van het omgaan met niet-geïdentificeerde lichamen. Halina heeft methodologisch innovatieve onderzoeksprojecten en samenwerkingsverbanden opgezet op het snijvlak van ethiek, kunst en erfgoed. Ze is lid van het Oxford-Johns Hopkins Global Infectious Disease Ethics Collaborative (GLIDE), het Global Health Bioethics Network (GHBN) en het Epidemic Ethics Network (EE) onder leiding van de WHO. Voordat ze bij het Ethox Centre kwam, werkte ze bij de Wellcome Trust in Londen.