Ferme Pekes: fermenteer met ons mee

Experimenteer je graag in de keuken? Fijn, want je kookkunsten kunnen de wetenschap helpen!

Voor het project Ferme Pekes zoeken we 40 deelnemers uit de regio stad Antwerpen die in hun eigen keuken wortels willen fermenteren. Daarbij wordt wortelsap bewaard in een luchtdichte bokaal, waarna micro-organismen het fermentatieproces op gang brengen. Uiteindelijk leidt dit tot een laagcalorisch sap met een unieke frisse en lichtzure smaak en langere houdbaarheid.

Onze onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de microbiologie van het sap: de types en aantallen micro-organismen die na een tijdje in je wortelsap voorkomen.  De fermentaties uit jouw keuken worden dan vergeleken met die van andere deelnemers én die uit ons labo.

Wat houdt je deelname precies in?

  • Je woont momenteel in de regio Stad Antwerpen
  • Je schrijft je vanaf 7 september in via deze website.
  • Tijdens een verplichte infoavond op 22 september krijg je alle kennis en praktische tips over het fermenteren van wortels.
  • In het weekend van 25 september kan je beginnen te experimenteren in je eigen keuken.
  • Op 2 tijdstippen (29/09 en 26/10) lever je enkele stalen in bij onze onderzoekers.

Ferme Pekes is een project van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen onder leiding van Prof. Sarah Lebeer.

Het experiment is afgelopen. De inschrijvingen zijn dus afgesloten.