Persistente weerspatronen veranderen het voorkomen van bodemschimmels

Klimaatverandering zorgt voor meer aanhoudend weer in Europa, met langere periodes van zowel regenachtig weer als droogte. We hebben nog maar een beperkte kennis over de impact deze nieuwe patronen op de micro-organismen in de bodem. We kunnen daarom momenteel ook moeilijk voorspellen hoe mogelijke veranderingen in het microbiële leven vervolgens plantengroei op hun beurt kunnen beïnvloeden.

Lingjuan Li (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen) voerde een experiment uit om deze kennislacune aan te pakken, waarvan ze resultaten de publiceerde in een nieuw artikel. Samen met haar medeauteurs onderwierp ze graslandbodem aan twee verschillende regimess: 'typisch, snel wisselend weer' en 'meer aanhoudend weer met afwisselend lange periodes van droogte en nat weer', gedurende een heel jaar. "Onze eerdere studies toonden aan dat directe blootstelling aan meer aanhoudend weer de groei van planten en de bodemfunctie verslechtert," zegt Lingjuan. "Om te testen of deze weerspatronen ook indirecte effecten hebben of een geheugen-effect in de bodem achterlaten, namen we een monster van deze geconditioneerde grond en mengden het met gesteriliseerde grond. Vervolgens plantten we nieuwe vegetatie in dit grondmengsel en stelden het opnieuw bloot aan aanhoudend weer, om het te vergelijken met vergelijkbare vegetatie die op grond groeide die niet was ingeprent met zo'n 'bodemgeheugen'."

                                                Lingjuan neemt een bodemstaal (credit Olga Vinduskova)

Het onderzoek onthulde dat inoculatie met bodem die eerder was blootgesteld aan meer aanhoudend weer een blijvende impact had op de aanwezige schimmelsoorten in de grond, maar slechts een tijdelijk effect had op de bacteriën. Verrassend genoeg beïnvloedde deze verandering in de samenstelling van bodemmicroben de groei van de nieuwe planten niet bij hernieuwde blootstelling aan aanhoudende weerspatronen.

Lingjuan: "Samengevat toont ons onderzoek aan dat aanhoudend weer een blijvende stempel kan drukken op bodemschimmelgemeenschappen. Maar op zijn minst op korte termijn maakt dit de planten niet robuuster tegen klimaatverandering."

                                                                  Het experiment (Foto Lingjuan Li)