Een kapotte fiets, wat nu?

Fietspech, het overkomt ons allemaal wel eens. Ontdek hier hoe je jezelf uit de nood helpt.

Fietshersteldienst

Je fiets is stuk! Wat nu? Gelukkig hebben we fietsherstellingen op alle campussen!


UAntwerpen heeft een fietshersteldienst op afroep waar werknemers en studenten terecht kunnen om hun fiets te laten herstellen door technici van Werkmmaat, en dit als onderdeel van een opleidings- en tewerkstellingstraject.

Je fiets aanmelden voor fietsherstelling op afroep is eenvoudig!

Lees eerst alle informatie hieronder inclusief de tabel om de juiste login en wachtwoord te achterhalen die overeenkomen met de campus waar je je fiets hebt achtergelaten!

1.    Plaats je fiets in de juiste stalling
2.    Lever je fietssleutel in (via de receptie of in het sleutelkastje nabij de stalling)
3.    Vul hier het online formulier in --> hulp nodig? Bel Mobiliteit op 03/265 3240
4.    Bel naar Werkmmaat (03/8888136) om te controleren of je fiets correct geregistreerd werd


        *Je fiets wordt normaal gesproken binnen de dag gerepareerd en teruggebracht als je de reparatie voor 10 uur 's ochtends hebt aangevraagd.
        *Maak in geval van onderhoud telefonisch duidelijke afspraken met Werkmmaat (03/8888136) over wanneer en hoe lang je je fiets kunt missen.
        *Je krijgt je sleutel terug aan de receptie of je ontvangt een sms met de code om de sleutelbox te openen.
        *Je ontvangt de factuur per e-mail
        *Als student/werknemer van UAntwerpen kan je ook terecht bij De Wielredders, Paardenmarkt 33, 2000 Antwerpen, om je fiets te laten herstellen of om een tweedehands fiets te kopen.

Ophalen van de fiets (5 euro)
CampusLaat je fiets achter bijLever je fietssleutel in bijVul het digitale formulier inTelefoonnummer van het atelier
CDEVoor gebouw DOnthaal in gebouw Dlogin: CDE
paswoord: fietspunt
03/8888136
CGBOp de hoek van de fietsstalling tussen gebouw T en VOnthaal in gebouw T (bij Nancy en David)login: CGB
paswoord: fietspunt
CMIFietsstalling nabij gebouw ASleutelkastje* nabij de stallinglogin: CMI
paswoord: fietspunt
CSTStalling in Zomaar een Dak Prinsstraat 32Zomaar een Dak, bij Gert Van Langendonck, lokaalnummer Pr.32.010login: zomaareendak
paswoord: fietspunt
CSTFietskelder Meerminne Sint-Jacobsstraat (gebruik je studentenkaart om de grijze deur te openen)Sleutelkastje* in de fietskelderlogin: meerminne
paswoord: fietspunt
CSTCampus Mutsaard, aan de ingang van het witte poorthuis in MutsaardstraatOntwerpwetenschappen, directeurshuis Karin Thuylogin: facow
paswoord: fietspunt
CSTGATE 15 - Kleine Kauwenberg 15Onhtaal in GATE 15login: gate15
paswoord: fietspunt
Lever zelf je fiets in bij
Nabij CSTDe Wielredders, Paardenmarkt 33, 2000 Antwerpen. 03/4352601
Zonder afspraak, elke werkdag tussen 9:00 en 17:00, gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar

*Alleen de sleutel inleveren, verwijder andere grote voorwerpen zoals sleutelhangers

Hoe zit het met elektrische fietsen?

Werkmmaat zorgt voor alle gebruikelijke herstellingen zoals een lekke band, kapotte remmen, ... ook op elektrische fietsen! Werkmmaat voert echter géén onderhoud of reparaties uit aan de elektronica van de fiets (zoals motor, accu en boordcomputer). Als deze onderdelen gerepareerd of nagekeken moeten worden, kun je het beste terecht bij een gespecialiseerde fietsenmaker, idealiter waar je de fiets gekocht hebt.

Wat met erg vuile fietsen?

Als je fiets erg vuil en verwaarloosd is, kan hij naast reparatie ook gereinigd worden door Werkmmaat. En dit tegen een vergoeding van 10 euro per begonnen kwartier (dd juni 2022). Je vraagt dit aan via het reguliere aanvraagformulier en noteert dit verzoek in het opmerkingenveld. Reken er wel op dat je de fiets niet dezelfde dag terug krijgt, meestal heb je hem binnen een week terug. Dus byebye stof, spinnenwebben en groene aanslag, het is zoveel fijner om op een schone fiets te fietsen!

Hoeveel kost dat?

Reken op €15 voor kleine reparaties, + het materiaal, + arbeidsloon à 10 euro per begonnen kwartier, + 5 euro ophaalkosten (niet van toepassing als je je fiets zelf inlevert bij De Wielredders). Meer details over de indicatieve prijzen voor de meest voorkomende herstellingen vind je hier.

Hoe betaal ik?

Je ontvangt per e-mail een factuur met een betaallink. Bij De Wielredders kan je enkel betalen met bancontact, ze aanvaarden ook ecocheques.

Meer weten over Werkmmaat en hun diensten?

Voor de bemanning van de fietshersteldienst kunnen we rekenen op een samenwerking met de vzw Werkmmaat uit de sociale economie. Lees hier hun verhaal en de talloze andere projecten waaraan ze "op MensenMaat" werken. Bezoek voor meer informatie over hun fietshersteldiensten hun websites www.mobielfietsherstel.be en www.dewielredders.be.


Zelf aan je fiets sleutelen?

Je kunt ook zelf aan je fiets sleutelen met het gereedschap uit één van de reparatieboxen van de Universiteit. Op iedere campus vind je meerdere fietsreparatieboxen die je kunt uitlenen. In zo’n box vind je materiaal terug voor onderhoud en kleine herstellingen, zoals een fietspomp, tang, conussleutel, binnenbanden, remkabels en isolatietape.

De exacte locaties waar je deze fietspompen en reparatiekits kunt terugvinden, vind je in het studentenportaal

Ook bij Circuit kun je ervoor kiezen om zelf de handen uit de mouwen steken. Circuit is een circulair ontmoetingscentrum op het Nieuw Zuid. Er worden op regelmatige basis repair cafés georganiseerd waar je onder begeleiding zelf je fiets kan herstellen. Ook worden er workshops rond fietsherstel gegeven, zodat je bij je volgende fietspech zelf de handige Harry/Hariette kan uithangen. Voor meer info, bezoek de website van Circuit.

 

Huur- en deelfietsen

In Antwerpen zijn er heel wat mogelijkheden om je met een huur- of deelfiets te verplaatsen. 

Als student krijg je alvast korting via Studentenfiets Antwerpen

Binnen de Antwerpse Ring (en een beetje daarbuiten) verplaats je je vlot met de handige Vélo's van de stad Antwerpen. Om de 500 meter vind je een stationnetje terug. Je kan een jaarabonnement kopen of kiezen voor een dagpas. Ontdek er alles over op de website van Vélo Antwerpen.

Ontdek meer alternatieven hier!