Test je kennis

In het lespakket leer je heel wat over de nadelige effecten van roken. Alvast een voorsmaakje via een kleine quiz? Daar gaan we ...

Meer dan de helft van de jongeren tussen 15 en 18 jaar rookt regelmatig: juist of fout?

Fout!

Ongeveer 15 % van de 15- tot 18-jarigen rookt (helaas) wel regelmatig. Dat is nog veel te veel, maar het is gelukkig slechts een minderheid. Ongeveer 33 % van de jongeren heeft ooit eens gerookt. 

Als je de hele bevolking beschouwt (dus niet alleen de jongeren), dan rookt ongeveer 22 % regelmatig. 

Een volwassen roker verbruikt gemiddeld 16 sigaretten per dag.

Er roken meer jongens dan meisjes: juist of fout?

Fout!

Tot 1999 rookten er wel meer jongens dan meisjes. Sindsdien zijn jongens wat minder aan het roken, maar meisjes wat meer. De meisjes zijn dus helaas een inhaalbeweging aan het maken. Waarom dat zo is, weten we niet goed. 

Men zegt weleens dat jongens roken om op te vallen en meisjes om af te vallen …

Maar beste meisjes, het is niet zo dat je van roken afvalt. Niet doen dus! Aan het einde van de rit zul je hoogstwaarschijnlijk zelfs dikker worden, wanneer je stopt met roken.

Hoeveel schadelijke stoffen zitten in een sigaret: 4, 35 of 4000?

4 000!

Minstens 60 daarvan zijn zeer kankerverwekkend. De tabaksplant bevat al heel wat schadelijke stoffen en de fabrikant van tabak en sigaretten voegt nog heel wat stoffen toe, voor hij de sigaret op de markt brengt. De toegevoegde stoffen zijn o.a. smaakmiddelen en middelen om de verslaving te versnellen. Al die stoffen komen in je lichaam als je een sigaret rookt, soms met heel nare gevolgen.

De kans dat een niet-roker zal sterven door longkanker is ongeveer 1 op de 100. Hoe groot is die kans bij een regelmatige roker na vijf jaar roken?

Helaas ... 10 x zo groot! 

Roken is zo ongezond voor je lichaam dat de kans om te sterven aan longkanker oploopt tot 1 op de 10 als je gedurende 5 jaar minstens 5 sigaretten per dag rookt. (En veel rokers verbruiken veel meer sigaretten per dag.)

Een waterpijp roken is ook schadelijk voor de gezondheid: juist of fout?

Juist!

Ook waterpijp roken is heel schadelijk. 

Zelfs al gebruik je zogenaamde fruittabak, dan nog komen er heel veel schadelijke stoffen in je lichaam terecht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, houdt water ook bijna geen slechte stoffen tegen en waterpijp roken doe je vaak langer aan een stuk. Waterpijp roken is dus absoluut af te raden!

Nicotine is bijna even verslavend als heroïne of cocaïne: juist of fout?

Juist!

Nicotine uit sigaretten is ongeveer even verslavend als heroïne en cocaïne. Na enkele weken tabaksgebruik is de roker al ernstig verslaafd en zal zijn lichaam alsmaar meer sigaretten willen. Denk dus maar goed na voor je een eerste trek neemt!

Eén jaar lang rook je 15 sigaretten per dag: hoeveel euro geef je uit aan sigaretten?

1400 euro

Kan je niet stoppen met lezen?
Ontdek alle info over tabak, roken en stoppen met roken