Gezondheidsrecht en -ethiek: aansprakelijkheid en verzekeringen

Aansprakelijkheid en verzekeringen

Medische fouten en schadegevallen in de gezondheidszorg: juridische mogelijkheden en valkuilen

Wat?

In deze micro-credential worden de essentiële stappen na ernstige schadegevallen en medische fouten in de gezondheidszorg toegelicht. Steeds meer slachtoffers en nabestaanden ondernemen immers actie wanneer het verhoopte medische resultaat niet wordt behaald.
De verschillende juridische actiemogelijkheden worden uitgebreid toegelicht, niet alleen gerechtelijke procedures (burgerlijk en strafrechtelijk), maar ook de procedures bij het Fonds Medische Ongevallen, alsook de tuchtprocedures. Ook de medische expertises en de invulling van de zorgvuldigheidsnorm komen aan bod, net als de verzekeringstechnische aspecten van het medisch aansprakelijkheidsrecht en de schade-evaluatie van slachtoffers.
Met een diepgaand inzicht in de basisprincipes en wetgeving, worden de nodige handvaten aangereikt om de juridische positie van zowel professionele zorgverleners als slachtoffers van medische fouten te analyseren.

Voor wie?

Deze micro-credential staat open voor alle geïnteresseerden in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek, mits houder van een hogeschool of universitair diploma.