Bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie en de perinatale kinesitherapie

Bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie en de perinatale kinesitherapie

​Wat?

Deze twee jaar durende opleiding wordt ingericht door de universiteiten van Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven, met de medewerking van de Beroepsvereniging van Gediplomeerde Kinesitherapeuten, afdeling Perinatale Kinesitherapie, Gynaecologische en Pelvische Reëducatie (BGKVGPR). De inschrijvingen lopen via Universiteit Antwerpen. De opleiding wil inspelen op de reële nood aan goed opgeleide therapeuten in de klinische praktijk. De opleiding bestaat uit een gedeelte theoretisch onderwijs aangevuld met een praktijkgedeelte op individuele basis.

Pelvische reëducatie omvat de anatomie van het bekken en de bekkenorganen, de urologische, gynaecologische, anorectale en seksuele fysiologie en pathologie, hun onderzoeken en specifieke behandelingsvormen. Specifieke aandacht wordt besteed aan de pijnproblematiek. De behandeling richt zich zowel op vrouwen en mannen, als op kinderen met deze specifieke bekkenklachten. Pelvische reëducatie omvat een waaier aan mogelijkheden waaronder elektrostimulatie, biofeedbacktraining, blaastraining, rectale ballontraining, gepersonaliseerde oefentherapie... . De therapie is gebaseerd op evidentie.

De meerderheid van de lesgevers zijn medewerkers van de 4 universiteiten. Het team van lesgevers bestaat uit arts-specialisten en paramedici uit verschillende universiteiten. Daarnaast wordt ook samengewerkt met buitenlandse lesgevers. Een extra troef zijn de dagen stage in de verschillende universitaire ziekenhuizen en bij zelfstandige therapeuten. 

Het programma bestaat uit 32 dagen (256 uur) theorie-onderwijs en 10 stagedagen en 2 dagen kijkstage (80 uur praktijkonderwijs) + eindwerk.

(Totaal equivalent van 45 studiepunten)

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor afgestudeerde kinesitherapeuten, dit zijn afgestudeerden met een diploma master in de revalidatiewetenschappen maar ook oudere kinesitherapeuten die de kortere opleiding gevolgd hebben kunnen deze opleiding volgen..