NGO's in Mexico

Wil u graag een NGO steunen die in Mexico actief is?

Wegwijs in Mexicaanse NGO's

Op de website van de World Association of NGO's kan u een gids terugvinden met de voornaamste NGO's die werkzaam zijn in Mexico.

Gekende initiatieven

Verder kan het Centrum voor Mexicaanse Studiën enkele locale organisaties aanbevelen die zij persoonlijk kennen:

Casa del Estudiante Triqui a.c.

De Casa del Estudiante Triqui a.c. (Huis van de Triqui Student) is een initiatief dat in 1978 door twee Belgen werd opgestart in de staat van Oaxaca (zuidwesten van Mexico).

Het huis vangt jongeren op van de inheemse Triqui gemeenschappen van Oaxaca. In deze gemeenschappen heersen grote conflicten. Het huis biedt de jongeren een veilige en gezonde omgeving om hun middelbare studies af te ronden en eventueel ook naar de universiteit te gaan in de stad Oaxaca. Zo krijgen de jongeren meer kansen voor een betere toekomst. Tegelijkertijd wordt ook veel aandacht besteed aan het behoud van de Triqui tradities.

CET.jpg

 

Barbara Ortiz, wetenschappelijk medewerkster van het Centrum voor Mexicaanse Studiën, bezocht het huis en schreef hierover een kort verslag in de (Franstalige) nieuwsbrief nr. 38 van de vzw (pdf - 1,30 MB).

Nueve Lunas s.c.

Nueve Lunas ('Negen manen') werd in 2004 opgericht in de staat Oaxaca.

De vzw werkt enerzijds rond de promotie van een humanere zorgverlening tijdens de zwangerschap en de bevalling, een ernstig probleem in Mexico.

Anderzijds biedt de organisatie ook een professionele opleiding aan voor vroedvrouwen binnen een interculturele context. Deze vroedvrouwen krijgen een opleiding met een wetenschappelijke basis, maar tegelijkertijd worden hen de positieve elementen van de traditionele vroedkunde aangeleerd. Dit maakt het mogelijk om toch professioneel opgeleide vroedvrouwen in te zetten in inheemse dorpen met een traditionele cultuur.