Inhoud

Wat is Chinees?

De taal die in de cursus wordt aangeleerd is het Mandarijn, de meest gesproken Chinese taal. Andere Chinese talen zijn bijvoorbeeld Kantonees en Hakka. Het Mandarijn heeft meer dan een miljard sprekers. In China, Taiwan en Singapore is het een officiële standaardtaal.
Het Mandarijn is heel anders dan het Nederlands qua klank, maar ook wat betreft woord- en zinsbouw. Vooral het ontbreken van verbuigingen en 
vervoegingen is opvallend. Het Mandarijn is een toontaal; contrast tussen de tonen is heel belangrijk. Als je Mandarijn spreekt, moet je echt buiten je Nederlandse stembereik gaan. Je moet hoger én lager spreken dan je gewend bent.
 

Het Chinese schrift

Chinese karakters springen in het oog. Het Chinees heeft geen alfabet: het schrift bestaat uit duizenden tekens, soms flink ingewikkeld, die op zichzelf en in combinaties woorden kunnen vormen. Er zijn tienduizenden verschillende karakters, maar in het dagelijkse leven heb je die zeker niet allemaal nodig. Met tweeduizend ben je goed ‘geletterd’, en met een paar honderd heb je een goede basis.
Een alfabet heeft als voordeel dat je een woord dat je nog nooit hebt gezien meteen kunt lezen ook al weet je niet wat het betekent. Bij karakters werkt dat anders. Je moet elk nieuw karakter echt léren voordat je het kunt herkennen, weet hoe het klinkt en wat het betekent. Maar er zijn ook voordelen. Er zijn vele Chinese talen en dialecten, die in uitspraak ver uiteen kunnen liggen, maar ze gebruiken allemaal dezelfde karakters.