Wat is Chinees?

Chinees is de verzamelnaam voor verschillende talen waaronder Kantonees, Hakka en Mandarijn.
In deze cursus wordt het standaardmandarijn aangeleerd, een officiële landstaal in China, Taiwan en Singapore. Mandarijn wordt door meer dan een miljard mensen gesproken.
Het is in de eerste plaats een boeiende taal. Het leren van taal en cultuur zijn door de karakters met elkaar verbonden.
Mandarijn verschilt aanzienlijk van het Nederlands. Zo is Chinees een toontaal en zal je soms hoger en lager moeten spreken dan je gewend bent.
Laat je hier niet door afschrikken, want Chinees is in veel opzichten ook eenvoudiger dan het aanleren van Nederlands:
er zijn bijvoorbeeld geen verbuigingen of vervoegingen, geen enkelvoud en meervoud, geen mannelijk en vrouwelijk.

 

Het Chinese schrift

Chinese karakters springen in het oog. Het Chinees heeft geen alfabet: het schrift bestaat uit duizenden tekens, soms flink ingewikkeld, die op zichzelf en in combinaties woorden kunnen vormen.
Er zijn tienduizenden verschillende karakters, maar in het dagelijkse leven heb je die zeker niet allemaal nodig. Met tweeduizend ben je ‘geletterd’, en met een paar honderd heb je een goede basis.
Een alfabet heeft als voordeel dat je een woord dat je nog nooit hebt gezien meteen kunt lezen ook al weet je niet wat het betekent. Bij karakters werkt dat anders.
Je moet elk nieuw karakter echt leren voordat je het kunt herkennen, weet hoe het klinkt en wat het betekent.
In deze cursus leer je de karakters ontleden en elementen herkennen waardoor je de karakters makkelijker kan onthouden.
Wist je trouwens dat, hoewel er heel veel Chinese talen en dialecten zijn die in uitspraak ver uiteen kunnen liggen, het schrift overal hetzelfde is?