Narthex buiten

Narthex?

Op woensdag 27 oktober 2021 werd de narthex van de Ignatiuskapel plechtig ingehuldigd.

Het begrip 'narthex' verwijst naar de voorhal of het portaal van een kerkgebouw. In de Ignatiuskapel werd hier een multifaith-ruimte ingericht, waar alle studenten en personeelsleden van onze universiteit gebruik van kunnen maken.

Op die manier biedt de Universiteit Antwerpen een warme ruimte aan voor bezinning én ontmoeting in het hart van het Hof van Liere.​Multifaith

De Universiteit Antwerpen is actief pluralistisch en besteedt veel aandacht aan spiritualiteit en zingeving bij studenten en personeel. Zo beschikken de Stadscampus, Campus Drie Eiken en Campus Groenenborger bijvoorbeeld reeds lang over een stille ruimte.

Een stille ruimte heeft echter geen religieuze symboliek en is doorgaans sober ingericht. Het is vooral een rustgevende ruimte, maar wie weinig vertrouwd is met spiritualiteit of levensbeschouwing loopt hierin mogelijk wat verloren. "Door de inrichting van de narthex proberen we studenten en personeelsleden die weinig voeling hebben met religie toch een plaats te geven waar ze iets van spiritualiteit kunnen beleven." (Gert Van Langendonck, pastor Universiteit Antwerpen)

Narthex binnen

Omdat een boom doorheen verschillende religies werkt, werd ook in de narthex voor dit centrale symbool gekozen. De levensboom in de joods-christelijke traditie, de gezegende dadelpalm in de islam, de bodhiboom waaronder de Boeddha verlichting vond of zelfs de oerboom Yggdrasil uit de Noorse mythologie zijn maar enkele voorbeelden.

Maar ook buiten religie kan een boom een symbool van kracht, vertrouwen of standvastigheid zijn. Gert Van Langendonck: "De boom als symbool kan vrij worden geïnterpreteerd door iedere bezoeker. We hopen dat het een aanknopingspunt vormt om het eigen inwendige leven te verdiepen."

Daarnaast is de narthex nadrukkelijk zo ingericht dat je er een boodschap kan achterlaten, maar ook in gesprek gaan met elkaar of het aansteken van een (elektronisch) kaarsje behoren tot de mogelijkheden. Het is hoe dan ook een warme ruimte geworden waar het aangenaam vertoeven is.

Meer weten?

​Praktisch

De narthex bevindt zich in de Ignatiuskapel (Stadscampus | ingang via Prinsstraat 13), die elke weekdag open is van 8.30 tot 16.30 uur.