De dankbaarheid die we hier ontvangen voor onze bijdrage is onbeschrijfelijk groot, en de uitdagingen zoals onder andere een andere taal, cultuur en aanpak is zeker een meerwaarde voor onze toekomst als kinesitherapeut.

- Merel Mertens, Jitske Moyaert en Yunah Verheyen 

 

Het Fanarenana Project is een inspirerende samenwerking tussen de Faculteit Ontwerpwetenschappen en de opleiding Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als doel kwetsbare gezinnen in Madagaskar toegang te bieden tot essentiële revalidatiediensten onder begeleiding van Pieter TielemanKristof Vaes en Chris Van Noten

Studenten productontwikkeling, zoals Laura Hauspie, zetten hun vaardigheden in om o.a. protheses te ontwikkelen in het kader van hun masterproeven. Deze prototypen worden in België ontwikkeld om nadien in Madagaskar te worden getest. De insteek van het huidige masterproef project is om met plaatselijke materialen en door lokale ambachtslui nacht-AFO's te produceren voor de kinderen van het Revalidatiecentrum Fanarenana. In dit centrum komen dagelijks kinderen met een handicap en kinderen die herstellen na een (orthopedische) ingreep, revalideren. 

Jaarlijks vertrekt er een lichting studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie op stage naar Madagaskar. Zij passen onder begeleiding van een plaatselijke kinesitherapeut hun opgedane kennis en technieken toe ten behoeve van de revalidatie van de kinderen van het revalidatiecentrum. In februari ’24 vertrokken Merel Mertens, Jitske Moyaert en Yunah Verheyen met veel enthousiasme naar Madagaskar waar zij nog tot eind mei verblijven.  Zij ondersteunen Laura met het uittesten en aanpassen van de AFO nachtbeugel, voeren metingen uit,.. bij de kinderen van Fanarenana.

Volg hun boeiende ervaringen op de Instagram-pagina "_i_like_to_move_it" en bekijk de sfeerbeelden hieronder.