“De uitwisselingsreis en mijn buitenlandse stage hebben me drie dingen geleerd: bevragen en luisteren in plaats van te oordelen, een sterker bewustzijn van het bestaan en de gevolgen van culturele lagen, en financiële ongelijkheid.”

- Lense Praats 

In 2019 ontstond een vruchtbare samenwerking tussen de Antwerp School of Education en de Kwame Nkrumah University (KNU) in Kabwe, Zambia. Wat begon als exposure, evolueerde snel tot een volwaardig uitwisselingsprogramma dat verankerd zit in het keuzevak 'Onderwijsproject Wereldleraarschap'. Het mobiliteitsprogramma met KNU werd afgerond in 2023 maar krijgt online een verlengstuk. Einde reisverhaal dus? Zeker niet, want vanaf dit jaar gaat de ALO in zee met de Rhodes University in Grahamstown, Zuid-Afrika. Tot nu toe namen 44 studenten en drie docenten deel aan vijf uitwisselingsreizen

Binnen de Educatieve masteropleiding kiezen alle studenten voor een onderwijsproject. Een ervan is het 'Onderwijsproject Wereldleraarschap'. Sinds 2022 hebben de studenten daarbij twee opties. De eerste is wereldleraarschap mét mobiliteit, met focus op een uitwisselingsreis. De tweede is wereldleraarschap zonder mobiliteit, kortweg internationalisering@home. De studiereis naar Zuid-Afrika binnen Wereldleraarschap brengt elk van onze studenten samen met een buddy, een student van de lerarenopleiding aan de universiteit van het gastland. Die neemt hen mee op sleeptouw in zijn of haar eigen (onderwijs)cultuur, zo wordt de reis een intensief cultuurbad. Binnen het kader van  internationalisering@home bundelen onze studenten hun krachten met een buddy van de partneruniversiteit die naar Antwerpen komt en daar twee of drie maanden lang verblijft. Samen werken ze aan een boeiend project en inspireren ze elkaar. 

De reizende studenten worden ingeschakeld in de organisatie van de reis (EHBO, financiën, communicatie…). Tegelijk kunnen ze creativiteit de vrije loop laten door te kiezen uit verschillende opdrachten die hen doen reflecteren over wat de uitwisselingsreis met hen doet: een fotoboek, een virtuele reis, een levendige filmreportage. En ook voor de thuisblijvers is er goed nieuws: zij kunnen de whereabouts van hun zoon, dochter, familielid, collega of vriend(in) volgen via een live blog of via de app Polarsteps. 

Natuurlijk wordt de reis grondig voorbereid. Tijdens informele bijeenkomsten leggen de studenten alvast contact met de partneruniversiteit. En passant maken ze online kennis met hun buddy. Tijdens de reis zelf wordt de tijd geregeld stilgezet voor reflectiemomenten. Die helpen de studenten om even terug te blikken, te leren, eventueel stoom af te laten en - vooral - te groeien in hun diversiteitscompetenties. Na een inspirerende uitwisselingsreis krijgen ze een welverdiend certificaat overhandigd. En de ervaring zelf, die is voor het leven. 

Meer weten over internationaliseringsmogelijkheden?

Internationalisering tijdens de educatieve master: dat ziet er zo uit.