Side header image

Bachelor in de productontwikkeling

Computertekenen in 4 semesters

In de bacheloropleiding productontwikkeling maken studenten 4 semesters lang kennis met SolidWorks, 3D CAD technologie. De eerste drie semesters krijgen de studenten hoofdzakelijk opdrachten waarbij stapsgewijs de intelligentie en de complexiteit van de modellen en samenstellingen verhoogd worden. Het vierde en laatste semester wordt gebruikt om de opgedane kennis in de praktijk om te zetten. De studenten moesten in het academiejaar 2016-2017 twee opdrachten inleveren: een dinosaurus en een HiFi set en Bluetoothspeler.

Het detailleringsniveau wordt aan de studenten overgelaten. Sommige studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om nog aparte modellen te tekenen om de afbeelding zo realistisch mogelijk te maken. De planning van het werk wordt door het merendeel van de studenten als het moeilijkste ervaren.

De dinosaurus
Bij deze opdracht vertrekken de studenten van een foto van een dinosaurus. Met behulp van surface commando's, organische vormen met een dikte van 0 mm, wordt eerst de vorm getekend. De figuur moet zo juist mogelijk de vorm van het voorbeeld benaderen zonder de overgangen uit het oog te verliezen. Na het modelleren wordt met behulp van de software en Adobe Photoshop een fotorealistisch beeld gegenereerd.

HiFi set en een Bluetoothspeaker
In deze opdracht generen de studenten eerst varianten met andere vormen of texturen. Nadien is het de bedoeling dat de studenten in één ontwerp een karaktereigenschap of dier verwerken. Ook hier wordt aansluitend een fotorealistisch beeld gemaakt met behulp van Adobe Photoshop.

HiFi en Bluetoothspeler