Kort en krachtig duidelijk maken waarover je onderzoek gaat, dat is niet eenvoudig, zeker niet als je publiek weinig voorkennis heeft. De wedstrijd PRESS>SPEAK wil jonge onderzoekers hun eerste stappen laten zetten in wetenschapscommunicatie.

Na een grondig voorbereidingstraject gaan negen kandidaten de uitdaging aan en doen binnen een strak format, 5 minuten spreektijd, hun onderzoek uit de doeken voor een jury en voor een publiek van collega's, supporters en fans van boeiende wetenschap. Het publiek mag vragen stellen en de jury geeft nuttige feedback.

Volgende editie

PRESS>SPEAK 2021 is gepland op vrijdagnamiddag 19 maart. Wil je de kandidaten aan het werk zien? Geef een seintje en we houden je op de hoogte van de mogelijkheden om de wedstrijd bij te wonen.

PRESS > SPEAK 19 maart 2021

Info over de wedstrijd (live of online) en deelnemers vind je hier vanaf 15 feb '21.

PRESS > SPEAK 20 februari 2020

Negen jonge onderzoekers namen het tegen elkaar op en gaven elk een korte presentatie over hun onderzoek. 
Concreet kregen deelnemers 15 minuten om zich te bewijzen voor een publiek van collega's, vrienden en familie: 5 minuten voor de presentatie van het onderzoek, 5 minuten om vragen uit het publiek te beantwoorden en 5 minuten waarbij de jury feedback gaf.

Deze UAntwerpen-kandidaten namen in 2020 de handschoen op:

 • Kristof Bal
  Departement Chemie, Faculteit Wetenschappen
 • Kawtar El Abdellati 
  CAPRI - volwassenenpsychiatrie, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
 • Laurie Freire Boullosa 
  Centrum voor Oncologisch Onderzoek, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
 • Hanne Leysen
  Receptor Biology lab, Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
 • Marjolein Orije
  Centrum voor de Evaluatie van Caccinaties (CEV), Vaccin- en Infectieziekten Instituut (VAXINFECTIO), Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
 • Tessa De Vrieze
  Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, UAntwerpen en Departement Revalidatiewetenschappen, KULeuven
 • Eva Claeys
  CAPRI - volwassenenpsychiatrie, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
 • Steven Jillings
  Labo voor Evenwichtsonderzoek en Aerospace, Departement Fysica, Faculteit Wetenschappen
 • Maja Verstraeten
  Elementaire Deeltesfysica, Departement Fysica, Faculteit Wetenschappen

Daarnaast werd in aanloop van deze dag ook een schrijfopleiding georganiseerd, waarbij Tamaya van Criekinge en Sarah Ahannach hun onderzoek in een korte en heldere tekst moeten gieten. De resultaten werden opgenomen in het programmaboekje en krijgen ook nog een plaatsje in het personeelsmagazine Pintra.

Affiche

Verdiende winnaars van deze 9e editie:

 1. Maja Verstraeten

 2. Tessa De Vrieze

 3. Kawtar El Abdellati

PRESS > SPEAK op 14 februari 2019

De 8e editie van de presentatiewedstrijd PRESS>SPEAK leverde een sterke lichting op, aldus de jury die daarmee de lastige opdracht kreeg om een top-3 aan te duiden Omdat er zo veel sterke kandidaten waren, werd het uiteindelijk een top-4.

LAURE JACQUEMIN (Translationele Neurowetenschappen (TNW), Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) schoot de hoofdvogel af, met "Stroom sust suizen!". Zij kreeg 1.000 euro opleidingskrediet van de Antwerp Doctoral School als prijs voor de beste presentatie.

JADE PATTYN (Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV), Vaccin- en Infectieziekten Instituut (VAXINFECTIO), Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) werd tweede met "Een plasje om bescherming tegen baarmoederhalskanker op te volgen"

De gedeelde derde plaats was voor MARWA KAVELAARS (Gedragsecologie & Ecofysiologie, Departement Biologie, Faculteit Wetenschappen) met "Een vliegende start: hoe meeuwen de zorg voor hun kuikens verdelen" en JANNE SPANOGHE (Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL), Departement Bio-ingenieurswetenschappen, Faculteit Wetenschappen) met "Purperbacteriën in je hotdog?"

Zij kregen hun prijzen uit handen van vicerector Filip Lardon, die hen - en ook medekandidaten Nick Gys, Charlotte Vets, Sarah Hershko, Laure Sorber en Michiel Van Tendeloo - niet alleen feliciteerde maar ook bedankte voor hun deelname en opriep om te blijven investeren in wetenschapscommunicatie.

Het programmaboekje van PRESS>SPEAK bevat ook een inspirerende tekst van vicerector Filip Lardon en drie artikels (van onderzoekers Jonas Nicolaï, Cedric Jenart en Debie Le Blon) die voortvloeiden uit het traject 'populair wetenschappelijk schrijven'.

  

PRESS > SPEAK 7e editie 2 maart 2018

Tijdens de 7de editie van de presentatiewedstrijd PRESS>SPEAK op 1 maart 2018 namen zes jonge onderzoekers het podium in om kort en krachtig over hun onderzoek te vertellen. 

Marleen Ramakers - Faculteit Wetenschappen
Omzetting van broeikasgassen door gebruik van een gliding arc plasmatron

Senne Van Loon - Faculteit Wetenschappen
Ultrakoude Fermi gassen

Jolien Beyers - Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Innovatieve behandelingen voor het obstructief slaapapneusyndroom

Niels Van Putte - Faculteit Wetenschappen 
Verbetering van de grondwaterdynamiek: een cruciale factor voor succesvol schorherstel!

Nicolas De Neuter - Faculteit Wetenschappen 
Kunnen we patronen binnen het adaptief immuunsysteem voorspellen?

Géraldine Broeckx - Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Bacteriën voor onze gezondheid

Na hun presentatie werden ze onderworpen aan een spervuur van vragen uit het publiek. "Die werden telkens helder en duidelijk beantwoord" wist de jury te vertellen, die ook opmerkte dat "de passie en het enthousiasme van de deelnemers voor hun onderzoeksdomein erg aanstekelijk werkt naar het publiek". 

De namiddag stond helemaal in het teken van wetenschapscommunicatie. 

Wenke Smets, winnaar van de vorige PRESS>SPEAK, nam de verwelkoming op zich. 
Tijdens de pauze reikte het publiek - letterlijk - pluimen uit aan de deelnemers van de schrijfopdracht 'populairwetenschappelijk schrijven'.
Winnaar van de PhD-Cup 2017, Ben Van Duppen (Faculteit Wetenschappen) deelde zijn ervaringen rond pers en media in de vorm van een (geslaagd) experiment.