UAntwerpen onderzoekers bekroond

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie uit aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Met de onderscheidingen worden telkens heel concrete projecten in de kijker gezet. Alle wetenschapstakken komen in aanmerking. Van de 12 laureaten 2021 zijn er maar liefst zes verbonden aan de Universiteit Antwerpen. 
 • Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer (departement bio-ingenieurswetenschappen) worden bekroond voor hun burgerwetenschapsproject ‘Isala: citizen science vrouwelijk microbioom’, baanbrekend in het domein van gezondheid van vrouwen. Door hun innovatieve en volgehouden communicatie zijn ze erin geslaagd om duizenden vrouwen van jong tot minder jong te motiveren om deel te nemen en ze blijvend te informeren over soms gevoelige en intieme onderwerpen. Taboedoorbrekend. En winnaars van de publieksprijs!
 • Niel Hens (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en UHasselt) wordt gehuldigd voor zijn wetenschapscommunicatie tijdens de coronapandemie. Door zijn serene duiding van de biostatistische modellen gaf hij inzicht in hoe de wetenschap maatschappelijke en politieke keuzes kan helpen maken in onzekere omstandigheden en zette hij het beroep van biostatisticus op de kaart bij jongeren.
 • Jelle De Schrijver (faculteit Sociale Wetenschappen (Antwerp School of Education) en Odisee) wordt gelauwerd voor zijn innovatieve workshops ‘filosofische dialogen over wetenschap’. Hij laat deelnemers in gesprek gaan over vragen zoals: ‘Kan een konijn aan wetenschap doen?', 'Zijn wetenschappers uitvinders of ontdekkers?' en 'Kan waarheid veranderen?'. Zo daagt hij jong (en minder jong) uit om samen na te denken over kennis, wetenschap en morele vraagstukken.
 • Sofie Moors (departement Letterkunde) krijgt de prijs voor haar project ‘Sofie heeft een droom. Theater in de schaduw van de metropool. Rederijkerscultuur in Groot-Sint-Niklaas’. Met een veelzijdige aanpak (tentoonstelling, docu, lessenreeks, toneelstuk, boek, lessuggestie, podcast) zet ze een vergeten parel van het Vlaamse erfgoed opnieuw op de kaart. Door haar aangepaste boeken slaagt ze erin laaggeletterden voor kunstgeschiedenis te boeien terwijl ze hun lees- en taalvaardigheid bevordert. Een prachtige combinatie van literatuur, cultuur en artistieke vorming die het wetenschappelijk onderzoek uitdraagt naar een breed publiek.
  Sofie kreegt ook de prijs van de jonge belofte!
 • Leni Van Goidsenhoven (departement Wijsbegeerte en KU Leuven) wordt onderscheiden voor haar origineel project ‘OnGehoord’ waarin ze met een boek, een film, een beeldverhaal, een interactieve tentoonstelling en een workshop zowel het brede publiek als de zorgsector bereikte met haar onderzoek rond niet-talig communiceren. Een mooie ontmoeting tussen kunst en wetenschap, die een debat rond inclusie en diversiteitsbeleid in de kunsten voedt en de beeldvorming rond mensen met een taal/communicatie beperking bijstelt. 
 • Sebastiaan Engelborghs (departement Biomedische Wetenschappen en VUB, UZ Brussel, Brein Instituut vzw) krijgt de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn volgehouden inspanning om het brede publiek te informeren over nieuwe inzichten in het wetenschappelijk onderzoek rond Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten die dementie veroorzaken. Dat hij daarbij veel ruimte laat voor interactie en dialoog waardeert de jury in het bijzonder.
  ​​
  ​​