We moedigen onze wetenschappers aan te communiceren

UAntwerpen scoort erg sterk bij de uitreiking Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie

Publicatiedatum
19 oktober 2020

'We moedigen onze wetenschappers aan te communiceren'

UAntwerpen scoort erg sterk bij uitreiking Jaarprijzen wetenschapscommunicatie

Liefst vijf (groepjes) wetenschappers van UAntwerpen krijgen een Jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) en de Jonge Academie.

“Wij zetten al jaren bewust in op wetenschapscommunicatie”, zegt vicerector Filip Lardon.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie uit aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Met de onderscheidingen worden telkens heel concrete projecten in de kijker gezet. Alle wetenschapstakken komen in aanmerking. Van de negentien uitgereikte prijzen voor 2020 verhuizen er liefst vijf naar de Universiteit Antwerpen.

 • Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg (Departement Wijsbegeerte) vallen in de prijzen voor hun podcast Kluwen. Daarin snijden ze allerlei thema’s aan op filosofische én toegankelijke wijze: https://soundcloud.com/kluwenpodcast

  Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg

  Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg
 • Leonardo Rossi, Kristof Smeyers en Tine Van Osselaer (Ruusbroecgenootschap) worden geëerd voor de tentoonstelling Wonde(r). De fascinatie voor het lijdende lichaam. De onderzoekers gingen de uitdaging aan om het onderzoek op een kunstige manier voor te stellen, zich erg bewust zijnde van de valkuilen die verbonden zijn met het thema.

 • David Eelbode (Departement Wiskunde) schreef het boek FUNdamental Mathematics: a voyage into the quirky universe of maths & jokes. In het boek en de bijhorende act combineert de wiskundeprof wiskunde met humor.

 • Marnix Beyen (Geschiedenis) schreef mee aan het boek Wereldgeschiedenis van Vlaanderen, dat volgens de jury een relevant naslagwerk voor volgende geïnteresseerde generaties zal vormen

 • Kristof Titeca (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid) kreeg veel lof voor het (foto)boek en de bijhorende tentoonstelling Rebel Lives. Photographs from inside the Lord’s Resistance Army, over de wandaden van Joseph Kony en zijn troepen. Met de steun van de FOD Buitenlandse Zaken was Rebel Lives al te zien bij de Verenigde Naties in New York. Binnenkort loopt de tentoonstelling ook bij de VN in Genève en in de Belgische ambassades wereldwijd.
  Kristof Titeca
  Kristof Titeca

"Natuurlijk zijn we blij met deze erkenningen door de KVAB en de Jonge Academie”, zegt prof. Filip Lardon, vicerector voor dienstverlening op de Antwerpse universiteit. “Wij hechten veel belang aan wetenschapscommunicatie en moedigen onze wetenschappers aan om hun onderzoek en hun expertise zo veel mogelijk te delen met het grote publiek. Die inspanningen werpen vruchten af. Dat bewijzen deze Jaarprijzen, maar bijvoorbeeld ook de PhD Cup. Drie van de vijf edities werden gewonnen door jonge talenten van UAntwerpen.”