UAntwerpen onderzoekers bekroond

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie uit aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Met de onderscheidingen worden telkens heel concrete projecten in de kijker gezet. Alle wetenschapstakken komen in aanmerking. In 2022 kwamen er 3 laureaten uit UAntwerpen.
  • Filip Meysman, Ivan Nijs, Camille Allonsius, Jonas Lembrechts en Stijn Van de Vondel worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun burgerwetenschapsproject 'CurieuzeNeuzen in de tuin', dat door een uitgekiende communicatiecampagne en vernieuwende Internet-of-Things technologie een exceptioneel groot publiek bereikt, en zo breed sensibiliseert rond een belangrijk klimaat thema: hitte en droogte.
  • Maarten Larmuseau wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn burgerwetenschapsproject MamaMito, dat tot doel had om zo veel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn te laten opstellen en zo ook kennis te laten maken met de eigen ‘voormoeders’ en het mitochondriaal DNA. Er was bijzondere waardering omdat de aanpak deelnemers ook expliciet het onderzoeksproces liet ervaren.
  • Nick Schryvers, Steve Vanlanduit, Yannick Engelmann, Lennart Fernandes, Domien Van der Elst en Maja Verstraeten worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun 'Fusieshow: Plasma’s. Fusie! Energie?'waarvan de centrale en thematische doelstelling is om leerlingen en leerkrachten te  informeren over de mogelijkheden van kernfusie als toekomstige (relatief) schone energiebron en hen tevens de basisprincipes van kernfusie en plasma’s bij te brengen.