Een netwerk- en loopbaanevent over alternatieve academische loopbanen
voor doctorandi en doctores aan de UAntwerpen, georganiseerd door Tom Van Hout.

Vrijdag 20 mei 2016
Prentenkabinet, Hof van Liere
Universiteit Antwerpen

Doelen: loopbaanontwikkeling en arbeidsmarktpositionering

De activiteit wil doctorandi en doctores werkzaam aan de UAntwerpen een Alt-Ac forum bieden voor loopbaanontwikkeling en arbeidsmarktpositionering. Naast ervaringen uit eerste hand over loopbaanpaden, arbeidsmarktpositionering, solliciteren en arbeidsvoorwaarden, krijgen de deelnemers de kans om deel te nemen aan een loopbaanevent geleid door een ervaren management consultant.

Programma: netwerklunch en kanteltraining

12u15: inloop en ontvangst 
12u30: netwerklunch
14u00: kanteltraining deel 1
15u30: koffiepauze
15u45: kanteltraining deel 2
17u30: einde

De activiteit kent twee complementaire onderdelen. We openen met een netwerklunch waarop deelnemers kennis maken met doctores die een Alt-Ac loopbaan hebben uitgebouwd. Onderstaande personen hebben hun medewerking reeds toegezegd:

  • Dr. Eva De Smedt (Toerisme Vlaams-Brabant)
  • Dr. Sarah Scheepers (Kruispunt Gendergelijkheid)
  • Dr. Dieter De Bruyn (UGent Doctoral Schools)
  • Dr. Tomas Coppens (VRT Studiedienst)

Bedoeling is dat elke Alt-Ac doctor plaats neemt aan een tafel en dat de deelnemers aanschuiven voor een gesprek. Na 15 minuten schuiven ze door naar een nieuwe tafel.

Om 14u00 leidt Ilse Schorrewegen (kantel.be) een interactieve training in over levensloop(baan)ontwikkeling voor kenniswerkers uit de cultuur- en gedragswetenschappen. Zij benadert de keuze voor een Alt-Ac loopbaan als een kantelmoment: een opportuniteit voor persoonlijke groei en professionele voldoening. Tijdens de workshop brengt zij trajecten, talenten en mogelijkheden in kaart op basis van de input van de deelnemers.

Achtergrond: doctores op de arbeidsmarkt

Elke Vlaamse universiteit levert inspanningen om de meerwaarde van het doctoraat voor de maatschappij in de verf te zetten. Intern zijn er doctoraatsopleidingen die naast academische cursussen ook vaardigheidstrainingen en ontwikkelingstrajecten aanbieden om de doorstroom naar arbeidsmarktsectoren buiten de universiteit te bevorderen. Extern kennen we expertisecentra (ecoom.be), communicatiecampagnes (goseethedoctor.be), beleidsmaatregelen (vrwi.be)  en overheidsprogramma’s zoals Omkadering Jonge Onderzoekers.

Motivatie: from work force to word force

De aanleiding voor deze activiteit is tweevoudig:

  1. De paradox tussen de lage marktwaarde van doctoraten uit de 'zachte' sector en de centrale rol van taal, media, en communicatie in onze kenniseconomie. Bovenstaande inspanningen ten spijt, reikt de marktwaarde van een doctorstitel in de cultuur- en gedragswetenschappen nog steeds lager dan die van gepromoveerde uitstromers in de natuur- en medische wetenschappen (Van Rossem et al 2009). Dat is vreemd, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er op de arbeidsmarkt een verschuiving heeft plaatsgevonden van work force naar word force. Ik stip twee recente ontwikkelingen aan:
    (i) het vermarkten van symbolische waarden zoals imago, exclusiviteit, authenticiteit, efficiëntie en kwaliteit draait in hoofdzaak om gericht en consistent communiceren namens bedrijven;(ii) werken in een kenniseconomie veronderstelt communiceren over werk. Onderzoekers spreken over de tekstualisering van arbeid. Voorbeelden zijn functionerings- en doelgesprekken, output- en productiviteitsrapporten, projectaanvragen, emailbeheer en sociale media
  2. De opkomst van Alt-Ac loopbaanmodellen. Alternative Academic Careers, kortweg Alt-Ac (http://nowviskie.org/2010/alt-ac/), is een parapluterm voor niet-traditionele loopbaantrajecten voor gepromoveerde academici uit de cultuur- en gedragswetenschappen. Niet-traditioneel in de zin van: geen tenure track traject maar wel een alternatieve loopbaanpad, hetzij aan een universiteit (beleid, ondersteuning, ontwikkeling), hetzij op de arbeidsmarkt (overheid, toerisme, industrie, training, consulting, HR, social profit). Deze van oorsprong Amerikaanse beweging is in Vlaanderen nog weinig bekend. Daar wil deze activiteit verandering in brengen door een Vlaamse Alt-Ac vlootschouw te houden en bij te dragen aan de Alt-Ac loopbaanontwikkeling van UAntwerpen pre- en postdocs.  

De activiteit staat open voor alle onderzoekers van de UAntwerpen, maar is in de eerste plaats bedoeld voor pre- en postdocs in de cultuur- en gedragswetenschappen.