Het Urban Studies Institute organiseert jaarlijks een internationale en interdisciplinaire summer school, met telkens een nieuwe thematische invalshoek. Het doel is de ontwikkeling van een gevarieerd en geïntegreerd onderwijsaanbod voor jonge onderzoekers en afgestudeerden werkzaam in het bredere professionele veld, alsook mensen die vanuit welk engagement dan ook met de stad begaan zijn.

CityLAB VII Summer school: Sex, Gender and the City
Juli 2022

Op de interdisciplinaire summer school CityLAB van het Urban Studies Institute kunnen deelnemers zich elke editie verdiepen in een ander aspect van urban studies. De achtste editie vindt plaats in de eerste week van juli 2022.

Deze vijfdaagse summer school biedt een intensief programma met internationale sprekers en studietrips naar plaatsen waar de esthetische verbeelding de stedelijke werkelijkheid heeft gestuurd.

Waar en wanneer

juli 2022
Stadscampus, Universiteit Antwerpen

Wat

Hoe kunnen we hedendaagse stedenbouwkundige studies kruisbestuiven met onderzoek in gender- en seksualiteitstudies en queer studies? Ontdek de mogelijkheden voor interdisciplinaire reconceptualisering in deze vijfdaagse summer school.

Voor wie

(Afgestudeerde) masterstudenten, postdocs en doctoraatsstudenten in urban studies, gender- en seksualiteitsstudies en queer studies met interesse voor interdisciplinair en intersectiegericht denken.

Course description

Hoe gaan de verschillende takken van de hedendaagse urban studies om met de theorieën en cases die ontwikkeld zijn in gender- en seksualiteitstudies of queer studies? Al deze domeinen zijn per definitie multidisciplinair en voortdurend op zoek naar manieren om over de grenzen heen te denken en zowel het individuele als het sociale domein te herconceptualiseren. Hoe kunnen we theorieën over intersectionaliteit toepassen op de context van stedelijke identiteitsformaties? Wat gebeurt er met de studie van stedelijke demografie wanneer identiteitsmarkeringen van gender en seksualiteit niet alleen met elkaar maar ook met een verscheidenheid aan andere sociale markers op een dynamische, open manier interageren? Hoe werken dergelijke complexe en vloeiende identiteiten samen met of zijn ze afhankelijk van materiële ruimtes?

Het onderzoekt een breed scala aan kritische vragen over gendering, sexualisering en queering van stedelijke studies door ze te verzamelen rond zes kernbegrippen: GESCHIEDENIS, MATERIALITEIT, MIGRATIE, SOCIALITEIT, RE/PRESENTATIE en INTERSECTIALITEIT. De zomerschool combineert presentaties van een aantal vooraanstaande externe sprekers en lokale medewerkers van USI en A* met discussieseminars en cultureel georiënteerde activiteiten.

Partner

Deze summer school wordt georganiseerd door USI in samenwerking met het Antwerp Gender and Sexuality Studies Network (A*)

Credits

3 ECTS credits bij het succesvol eindigen van de summer school.

Inschrijvingsprijs

€300. Studenten van de Universiteit Antwerpen krijgen €150 terugbetaald.

Beurzen

  • Studenten van UAntwerpen krijgen €150 terugbetaald na de summer school.
  • Erkende vluchtelingen kunnen een korting van €50 krijgen.

Deadline

Wordt bekendgemaakt in najaar 2021.

Meer informatie en inschrijven

www.uantwerp.be/citylab