Het Urban Studies Institute ontwikkelt onderwijs op maat van de hedendaagse stad vanuit een interdisciplinaire en geïntegreerde invalshoek

De summer school CityLAB belicht elk jaar een ander thema binnen urban studies. Gezondheid, duurzaamheid en de esthetische verbeelding kwamen de voorbije edities aan bod. De doelgroep bestaat uit jonge onderzoekers, afgestudeerden werkzaam in het bredere professionele veld, en iedereen die met de stad begaan is.

Samen met IMDO organiseert USI de summer school The Sustainable City. Deze summer school onderzoekt hoe steden duurzaam kunnen worden door nieuwe technologieën en aangepaste stadsplanning, zonder de socio-economische implicaties en politieke context uit het oog te verliezen.

In 2024 zal er een gemengde editie zijn van de twee summer schools naar aanleiding van de tiende verjaardag van CityLAB.

Alle bachelorstudenten aan de Universiteit Antwerpen kunnen sinds 2019-2020 'Stad en diversiteit' opnemen in hun studieprogramma. Dit opleidingsonderdeel wordt gedoceerd door Stijn Oosterlynck en Bert De Munck. Studenten worden geconfronteerd met de (groot)stedelijke samenleving en het onderzoek hierover in verschillende (stadswetenschappelijke) disciplines.