Ik behaalde als FWO-aspirante een doctoraat in de Medische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in september 2017, waar ik sindsdien werk als postdoctoraal onderzoeker (gefinancierd door Belspo Prodex). Mijn onderzoek focust zich op hersenplasticiteit in astronauten en vestibulaire patiënten, en dat binnen het framework van een grote international collaboratie en onderzoeksproject voor de European Space Agency. Bovendien ben ik ook geïnteresseerd in klinische aspecten van het vestibulair systeem. 

In 2014 werd ik geïnviteerd als Honorary Research fellow aan Imperial College London (Division of Brain Sciences) in het Verenigd Koninkrijk, waar ik onderzoek verrichtte naar het gebruik van neuromodulatie bij vestibulaire patiënten. Bovendien kreeg ik de kans om in 2017 gedurende 6 maanden onderzoek als visiting researcher in de Functional Neuroimaging Group van het German Center for Vertigo and Dizziness, van de Ludwig-Maximilians University te München, Duitsland.

Tot op heden heb ik meer dan 70 bijdragen op (inter)nationale congressen en ben ik (co)auteur van 23 wetenschappelijke publicaties. Bovendien kreeg mijn werk al verschillende prijzen, zoals onder andere de European Space Agency (ESA) Young Researcher Award voor mijn contributie aan het Life in Space for Life on Earth congress. Ik kreeg ook een Amelia Earhart fellowship toegekend door Zonta International voor het academiejaar 2016-2017. 

Naast mijn wetenschappelijk werk, engageer ik mij op regelmatige basis voor wetenschapscommunicatie, waarvoor ik reeds de Gust Bouwen prijs voor Wetenschapscommunicatie, tweejaarlijks uitgereikt door de UAntwerpen, in ontvangst mocht nemen, alsook een jaaronderscheiding van de KVAB in 2018. Ik won ook de 2018 editie van de Vlaamse PhD Cup met mijn 3-min pitch 'het buitenbaars brein bekeken'. Ik schrijf artikels en blogs over hersenonderzoek, ruimtevaart en wetenschap voor mijn persoonlijke Neuropolis blog (vanaf sep 2018 op www.angeliquevanombergen.com), Studio Brein (Breinwijzer), Eos Wetenschap (Eos Blogs & Magazine) en Knack (opinie). Bovendien geef ik regelmatig workshops en presentaties rond astronauten, het evenwichtssysteem en/of het brein. In februari 2018 verscheen mijn eerste non-fictie kinderboek "In mijn hoofd - de wonderlijke wereld van het brein", over de werking van de hersenen (Lannoo Uitgeverij).

Vanuit mijn positie als een jonge vrouw en een vrouwlijke wetenschapper, ben ik bovendien geïnteresseerd in manieren om bij te dragen tot het faciliteren van vrouwelijke aanwezigheid en leiderschap, specifiek in het domein de academische wereld en STEM. Ik ben de voorzitter van de Young Antwerp Golden Z club (Zonta International) en ben momenteel bezig met het opzetten van een lokale 500 Women Scientists pod in Antwerpen. 

Meer informatie op mijn persoonlijke website: www.angeliquevanombergen.com

Afdeling

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel

  • gastprofessor