Catherine Meulemans

Doctoraatsbursaal

Foto ID

Volg Catherine op

Over Catherine Meulemans

Keywords: schrijfprocessen, zinsproductie, toetsregistratie, ziekte van Alzheimer, cognitieve achteruitgang

In oktober 2015 startte ik als doctoraatsbursaal (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) aan de Universiteit Antwerpen. In mijn huidige onderzoeksproject Cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer: motorische, cognitieve en linguïstische aspecten van zinsproductie verken ik hoe het schrijfproces van Alzheimerpatiënten verschilt van dat van gezonde 50-plussers. Ik maak hiervoor gebruik van een zinsproductietaak (bestaande uit afbeeldingen en werkwoorden) die specifieke zinnen uitlokt. Het onderliggende schrijfproces wordt telkens vastgelegd met ScriptLog, een toetsregistratie-instrument dat iedere toetsaanslag registreert.

Mijn einddoel is om op basis van schrijfprocessen een screeningsinstrument te ontwikkelen waarmee taalverandering in een voorstadium van Alzheimer kan worden gedetecteerd. Hopelijk kunnen we zo bijdragen aan een snellere en nauwkeurigere diagnose van deze ziekte. In mijn CV vindt u aanvullende informatie over mijn onderzoeksactiviteiten.

Binnen dit project werk ik met afbeeldingen die we zelf ontwikkelden. Deze nieuwe afbeeldingendatabase kan door onderzoekers vrij worden gebruikt. Meer informatie vindt u op onze website.

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • aspirant FWO 1ste hernieuwing

Contact

Stadscampus
Prinsstraat 13
S.C.459
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. +3232659227
catherine.meulemans@uantwerpen.be