Evelien Smits

Professor in Tumorimmunologie

Foto ID

Over Evelien Smits

Wist je dat ons lichaam een natuurlijk verdedigingsmechanisme heeft tegen kanker? Ons immuunsysteem!

Als onderzoeksprofessor in tumorimmunologie en kankerimmuuntherapie ben ik gefascineerd door de interacties tussen immuuncellen en kankercellen. In teamverband onderzoek ik hoe we het immuunsysteem van kankerpatiënten de nodige wapens kunnen geven om de strijd met kankercellen te winnen. Zo bouwen we verder aan immuuntherapie, dat in 2013 door Science uitgeroepen werd tot 'wetenschappelijke doorbraak van het jaar'.

Mijn onderzoeksteam, de Solid Tumor Immunology Group (STIG) van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, ontwikkelt nieuwe combinatiebehandelingen met immuuntherapie voor kankerbestrijding en onderzoekt de mechanismes waarmee kankercellen aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen. Trefwoorden van mijn onderzoek zijn: immuuntherapie, combinatietherapie, innate immuniteit, immuuncheckpoints, stroma, Toll-like receptoren en hypoxie. Daarnaast ben ik een van de coördinatoren van academische klinische studies waarin dendritische celvaccinatie als kankerimmuuntherapie wordt getest in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde  en van translationeel onderzoek waarin we proberen de dendritische celvaccins verder te verbeteren. Samen met Prof. Annemie Bogaerts (Departement Chemie) en Prof. Sylvia Dewilde (Departement Biomedische Wetenschappen) stuur ik eveneens het multidisciplinair plasma-oncologieteam van de UAntwerpen aan, waarin we geïoniseerd gas onderzoeken als innovatieve en veelbelovende kankerbehandeling.

Wil je het kankeronderzoek van mijn team rechtstreeks steunen met een fiscaal aftrekbare gift? Stuur me een mail (evelien.smits@uantwerpen.be) en ik bezorg je de gegevens. Elke gift helpt.

 

https://www.uantwerpen.be/bepaal-mee-de-toekomst/

Solid Tumor Immunology Group - Centrum voor Oncologisch Onderzoek

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde

Jonge Academie

 

Contact

Campus Drie Eiken
Universiteitsplein 1
D.T.431
2610 Wilrijk
Belgiƫ
Tel. 032652654
evelien.smits@uantwerpen.be
evelien.smits@uza.be