Evelien Smits

Evelien Smits

Contact

Campus Drie Eiken
Tel.
+3232652654
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk, BEL

Wist je dat ons lichaam een natuurlijk verdedigingsmechanisme heeft tegen kanker? Ons immuunsysteem!

Als onderzoeksprofessor in tumorimmunologie en kankerimmuuntherapie ben ik gefascineerd door de interacties tussen immuuncellen en kankercellen. In teamverband onderzoek ik hoe we het immuunsysteem van kankerpatiënten de nodige wapens kunnen geven om de strijd met kankercellen te winnen. Zo bouwen we verder aan een brede toepasbaarheid van immuuntherapie om de levensduur en levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren.

Mijn onderzoeksteam, de Solid Tumor Immunology Group (STIG) van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, ontwikkelt nieuwe combinatiebehandelingen met immuuntherapie voor kankerbestrijding en onderzoekt de mechanismes waarmee kankercellen aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen. Trefwoorden van ons onderzoek zijn: kankerimmuuntherapie, combinatietherapie, innate immuniteit, tumormicro-omgeving, immuuncheckpoints, immuunstimulerende moleculen, stroma, hypoxie en niet-thermische plasma. Daarnaast ben ik een van de coördinatoren van academische klinische studies waarin celvaccinatie als kankerimmuuntherapie wordt getest in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde  en van translationeel onderzoek om de celtherapie verder te verbeteren. Samen met Prof. Annemie Bogaerts (PLASMANT, Departement Chemie) stuur ik eveneens het multidisciplinaire plasma-oncologieteam van de UAntwerpen aan, waarin we geïoniseerd gas onderzoeken als innovatieve en veelbelovende kankerbehandeling.

Wil je het kankeronderzoek van mijn team rechtstreeks steunen met een fiscaal aftrekbare gift? Stuur me een mail (evelien.smits@uantwerpen.be) en ik bezorg je de gegevens. Elke gift helpt.

 

Solid Tumor Immunology Group - Centrum voor Oncologisch Onderzoek

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde

Jonge Academie