Kurt Vanhoutte

Kurt Vanhoutte

Contact

Stadscampus
Tel.
032659861
Grote Kauwenberg 18
2000 Antwerpen, BEL

Kurt Vanhoutte is hoogleraar theaterwetenschap aan de Universiteit Antwerpen, waar hij de deelrichting Theater, Film en Literatuurwetenschap en de Master in Theater en Filmwetenschap coördineert.

Vanhoutte is woordvoerder van het Research Centre for Visual Poetics en lid van het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA). Zijn onderzoek focust op de impact van wetenschap en technologie op theater en performance. Hij coördineert (post)doctorale projecten over eigentijds theater, intermedialiteit, nieuw materialisme, spektakelcultuur, media-archeologie en artistiek onderzoek.

Hij publiceerde in vele boeken en in tijdschriften zoals Early Popular Visual Culture, Contemporary Theatre Review and Foundations of Science. Vanhoutte werkt momenteel aan een boek over ‘Scientific Fiction’ als genre. Hierin traceert hij performances die wetenschappelijke revoluties en inzichten evoceren voor een breed publiek.

Vanhoutte is woordvoerder-coordinator van B-magic, een grootschalig en interdisciplinair project (EOS - Excellence of Science) dat de geschiedenis onderzoekt van de magische lantaarn als een masamedium in Belgie. Het project wil een substantiele bijdrage leveren aan de culturele geschiedschrijving van Belgie en aan internationale media-archeologie.