Marije Meuwissen

Marije Meuwissen

Contact

Campus Drie Eiken
Tel.
032759729
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem, BEL

Ik ben klinisch geneticus en werkzaam in zowel de patiëntenzorg als in het wetenschappelijk onderzoek. Als arts ben ik gespecialiseerd in (kinder)neurogenetica, hersenontwikkelingsstoornissen en dysmorfologie. Als wetenschapper zijn mijn belangrijkste aandachtsgebieden cerebrale parese (hersenverlamming) en cerebrovasculaire aandoeningen. Het opsporen van de moleculaire basis van cerebrovasculaire aandoeningen was al het onderwerp van mijn PhD onderzoek.

Cerebrale parese (CP) is een groep van niet-progressieve, blijvende motorische aandoeningen, die worden veroorzaakt door een hersenafwijking die rond de geboorte ontstaat. CP komt vaak voor samen met andere (neurologische) problemen, zoals ontwikkelingsachterstand en autisme. Zuurstofgebrek bij de geboorte is de bekendste oorzaak van CP. Dit speelt echter slechts een rol in minder dan 10% van de CP patiënten. Er worden steeds vaker genetische afwijkingen aangetoond als oorzaak voor CP. Cerebrovasculaire aandoeningen, zoals een hersenbloeding of - infarct, zijn aanwezig in een deel van de CP patiënten. Met mijn onderzoek wil ik nieuwe genetische oorzaken en onderliggende mechanismen die bijdragen aan CP identificeren. Dit onderzoek wordt verricht in nauwe samenwerking met de dienst Kinderneurologie in het UZA.   

Naast de pediatrische populatie bestudeer ik ook genetische oorzaken van cerebrovasculaire aandoeningen bij volwassenen, met een focus op intracraniële aneurysmata. Intracraniële aneurysmata zijn lokale verwijdingen van de hersenarteriën, met een verhoogde kans op een scheur van de bloedvatwand. Een scheur leidt tot een subarachnoïdale bloeding, met een belangrijk risico op comorbiteit en mortaliteit voor de patiënt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Neurovasculair Centrum Antwerpen (NVCA) van het UZA.  

 

Afdeling

Statuut & functies

Zelfstandig academisch pers.

  • docent