Onderzoeksgroep

Expertise

Achtergrond in microbiële genetica en diagnostiek voor infectieziekten Huidige activiteiten focus op biobank, gebruik van humaan materiaal, ethisch legaal kader

Europese Innovatieve procurement van gezondheidsinnovatie (EURIPHI). 01/01/2019 - 30/06/2020

Abstract

De onmiskenbaar noodzakelijke hervorming van de gezondheids- en zorgstelsels in Europa vereist de goedkeuring van innovatie en geïntegreerde oplossingen. Een manier om vooruitgang te boeken is een heroverweging van het aankoopbeleid. Een positieve verandering op dit gebied zou zijn om de aanbestedingspraktijken te verheffen tot een aanpak die de waarde van innovatie of een geïntegreerde oplossing beloont. De waarde zal worden toegekend door multidisciplinaire teams die inspelen op specifieke patiënten, actoren in de gezondheidszorg en systeembehoeften, waarbij rekening wordt gehouden met maatschappelijke en economische perspectieven. De EU-coördinatie- en ondersteuningsactie (CSA) in het kader van Horizon 2020 "Innovatie in de gezondheidszorg" is een zeer welkom initiatief. Dit EU-initiatief is gericht op de goedkeuring van innovatie in de gezondheids- en zorgstelsels en de bevordering van de aankoop van innovatiepraktijken.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Nieuwe diagnostische tools voor infectieziektes (ND4ID) 01/03/2016 - 29/02/2020

Abstract

Infectieziektes zijn een belangrijke last voor de publieke gezonheid en globale economie, vooral door de antimicrobiele resistentie. Snelle point-of-care (POC) in vitro diagnostiek bepalingen (IVD) zijn essentiële middelen voor effectief klinisch management van patiënten met infectieziektes. Nochtans is er nog steeds een grote niet-beantwoorde klinische nood aan snellere POC IVDs die meer klinisch relevante, actie-gerichte informatie genereren. Op een efficiënte manier deze nood beantwoorden vraagt een verandering in de huidige benadering van opleiding van onderzoekers in IVDs, om zo een nieuwe groep onderzoekers te creëren die in staat zijn de kloof te dichten tussen klinisch en technologisch perspectief. ND4ID neemt deze uitdaging aan door 15 jonge onderzoekers een uniek, van wereldklasse trainingsprogramma aan te reiken waarbij ze in aanraking zullen komen met de volledige breedte van disciplines vanuit klinisch, technologisch en markt-gericht oogpunt van zowel de academische als niet-academische sector. Door een aantal synergistische onderzoeksprojecten rond nieuwe POC assays gericht op de belangrijkste en dringendste klinische noden bij wereldspelers van academische en private onderzoeksgroepen wordt aan de ESRs een holistisch trainingsprogramma aangeboden dat hen voorbereidt om leiders te worden in het toekomstige IVD veld. Deze opleiding door onderzoek wordt ondersteund door een uniek, netwerk-omvattend trainingsprogramma die klinische, technische and translationele kennis combineert met relevante ervaring in IVD onderzoek, ontwikkeling en exploitatie. Op deze manier zal ND4ID ESRs aanleveren die hoog bevraagd zullen zijn, en een voorbeeldfunctie zullen uitoefenenen voor andere academische en niet-academische spelers betrokken bij de opleiding van IVD onderzoekers, en zal Europa's positie in het competitieve veld van IVD technologie verder versterkt worden.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject