Stijn Baert

Professor

Foto ID

Volg Stijn op

Over Stijn Baert

Prof. dr. Stijn Baert (°14/10/1983, Lokeren) promoveerde achtereenvolgens tot Burgerlijk Ingenieur (in 2006), Master of Science in de economische wetenschappen (in 2008) en Doctor in de economische wetenschappen (in 2013) aan de Universiteit Gent. Hij is thans verbonden als professor (tenure track) aan de Vakgroep Sociale Economie van de Universiteit Gent, als professor aan de Universiteit Antwerpen, als Research Associate aan de Université catholique de Louvain en als Research Fellow aan IZA, het Europese referentie-instituut voor Arbeidseconomie, in Bonn.

Stijn is qua onderwijs betrokken bij de cursussen "Inleiding tot de economie", "Arbeidseconomie", "Micro-economie", "Micro-economie: beslissingstheorie" en "Seminariewerken: Arbeidseconomie" aan de Universiteit Gent. Zowel in 2012, 2013, 2014 als 2015 ontving hij de Best Teaching Assistant Award na een verkiezing door de laatstejaarsstudenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Aan de Universiteit Antwerpen verzorgt hij het opleidngsonderdeel "Seminar socioeconomic analysis".

Het onderzoek van Stijn Baert is voornamelijk gefocust op arbeidsrelaties (“Industrial Relations”), met een inhoudelijke klemtoon op arbeidsmarktdiscriminatie, en bevindt zich in dat opzicht op het kruispunt van de (arbeids)economie en de (arbeids)sociologie. Een andere lijn doorheen zijn onderzoek betreft de studie van succesfactoren in de overgang van school naar werk. Methodologisch is Stijn onderlegd in micro-econometrische programma-evaluatie en experimenteel onderzoek. Zijn onderzoekswerk werd internationaal gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften zoals Industrial and Labor Relations Review, Economics of Education Review en Labour Economics. Verder ontving hij voor zijn onderzoek de “P&V Foundation Prize” in 2013, de “Prize Charles Ullens” in 2014 en de “Scientific Prize McKinsey & Company” in 2014. Hij presenteerde zijn onderzoek op meer dan veertig nationale en internationale seminaries en conferenties zoals de jaarlijkse conferenties van de European Economic Association, de European Association of Labour Economists en de European Association of Young Economists. Gedurende zijn doctoraat kende Stijn studieverblijven aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de universiteit van Aarhus. IDEAS rankt hem binnen de top 100 wereldwijd van jonge economen.

Stijn investeert bewust in de vulgarisering van zijn wetenschappelijk onderzoek naar de bredere sociaal-economische omgeving. Laagdrempelige syntheses en aanbevelingen op basis van zijn studies vonden hun weg naar (beleidsgerichte) tijdschriften zoals Eos, Over.Werk, Impuls, Economisch Statistische Berichten en Regards économiques. Zijn onderzoek kwam ook reeds veelvuldig aan bod in de geschreven en audiovisuele pers. In 2015 kreeg hij een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België.

In 2013 werd Stijn Baert verkozen tot voorzitter van de European Association of Young Economists.

Bekijk http://users.UGent.be/~sbaert voor meer informatie.

Statuut & functies

Zelfstandig academisch pers.
  • docent

Contact

Stadscampus
Sint - Jacobstraat 2 - 4
S.M.052
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655341
stijn.baert@uantwerpen.be