Foto ID

Over Thomas Vanoutrive

Thomas Vanoutrive is als docent verbonden aan de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling (Faculteit Ontwerpwetenschappen) en is tevens lid van het Urban Studies Institute aan de Universiteit Antwerpen. Hij behaalde een dubbeldoctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) en de Geografie (Universiteit Gent). Tussen 2008 en 2016 was hij verbonden aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de UAntwerpen, en daarvoor werkte hij meer dan vier jaar als consulent ruimtelijke ordening bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. In zijn onderzoek analyseert hij ruimtelijk en transportbeleid, en daarbij schenkt hij zowel aandacht aan havens, openbaar vervoer, fietsen als autoverkeer. In 2014 publiceerde hij samen met prof. Kobe Boussauw het boek 'het mobielste land ter wereld'.

Thomas Vanoutrive werkt ook mee aan het burgerwetenschapsproject Straatvinken, meer info op: www.straatvinken.be

podcast: https://www.mobilityffwd.nl/e-blog/podcast-mobiliteit-van-de-toekomst-andere-denkwijzen/

 

 

Over het boek 'het mobielste land ter wereld, een dialoog over duurzame mobiliteit' (samen met prof. Kobe Boussauw, VUB)

http://www.maklu.be/makluengarant/BookDetails.aspx?ID=9789044131659:

‘geen gewoon droog academisch boek. Het leest als een trein’ (Metro, 23/4/2014)

‘Het boek leest alleszins vlot en toegankelijk.  […] In Antwerpen en Brussel zijn er heel wat gegadigden die het boek best eens vastnemen om het beleid wat scherper te maken.' (R. Canters, Mobiel21)

‘Ik zou het boek vooral willen aanbevelen bij mensen die zich willen verdiepen in duurzame mobiliteit en op zoek zijn naar een lijst met interessante basisdocumenten en auteurs, maar ook aan beleidsmakers die het domein wel kennen, maar nog te vaak vastgeroest zijn in bepaalde denkpatronen.’ (M. Vertriest, Netwerk Duurzame Mobiliteit)

'Het boek informeert, nuanceert en ontrafelt allerlei vastgeroeste mobiliteitsmythes. […] Waar dit boek zeker thuis hoort, is in de boekenkast van elke beleidsmaker en activist. Om zijn eigen mobiliteitswaarheden eens door de socratische molen te halen. Zodat ad hoc discussies over tunnels, vliegtuigroutes en bruggen beter overkapt worden en meer diepgang krijgen.’ (K. Repriels, Gids op Maatschappelijk Gebied)

'knappe socratische dialoog’ (Rooilijn)

‘een toegankelijk en onderhoudend boek’ (S+RO)

‘Ik zou het daarom zeker aanbevelen als ingangslectuur voor elke startende professional in het ruime vakgebied van mobiliteit of ruimtelijke ordening. En niet te vergeten: aan iedereen met een politiek mandaat. […] een eerlijk, vlot leesbaar en erg verhelderend discours dat een onbevangen beschrijving geeft van het hedendaagse mobiliteitsdebat. […] Een aanrader is het zeker.’ (J. Willems, Afdeling Verkeerskunde PCVO Diepenbeek in Ruimte)

'Mensen helpen een mening te vormen op basis van informatie, en deel nemen aan het maatschappelijke debat. Een nobel doel waar de auteurs, dankzij een originele aanpak, een dialoog (!), aardig in geslaagd zijn. [...] Puik werk.' (J. Van den Broek, ARGUSleest)

 

past projects:

Steunpunt Goederen- en Personenvervoer (MOBILO) / Research Centre on Commodity and Passenger Flows (http://www.steunpuntmobilo.be/ )

Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) / Research Centre on Entrepreneurship and Regional Economics (www.steunpuntore.be)

Contact

Stadscampus
Mutsaardstraat 31
S.MU-K.1.8
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032654085
thomas.vanoutrive@uantwerpen.be