Thomas Vanoutrive

Thomas Vanoutrive

Contact

Stadscampus
Tel.
032654085
Mutsaardstraat 31
2000 Antwerpen, BEL

Thomas Vanoutrive is als docent verbonden aan de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling (Faculteit Ontwerpwetenschappen) en is tevens lid van het Urban Studies Institute aan de Universiteit Antwerpen. Hij behaalde een dubbeldoctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) en de Geografie (Universiteit Gent). Tussen 2008 en 2016 was hij verbonden aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de UAntwerpen, en daarvoor werkte hij meer dan vier jaar als consulent ruimtelijke ordening bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. In zijn onderzoek analyseert hij ruimtelijk en transportbeleid, en daarbij schenkt hij zowel aandacht aan havens, openbaar vervoer, fietsen als autoverkeer. In 2020 verscheen zijn boek 'Rekeningrijden: een goed idee?', en in 2014 publiceerde hij samen met prof. Kobe Boussauw het boek 'het mobielste land ter wereld'.

Thomas Vanoutrive werkt ook mee aan het burgerwetenschapsproject Straatvinken, meer info op: www.straatvinken.be

NIEUW BOEK: Rekeningrijden: een goed idee? http://www.maklu.be/MakluEnGarant/BookDetails.aspx?ID=9789044137668

podcast: https://www.mobilityffwd.nl/e-blog/podcast-mobiliteit-van-de-toekomst-andere-denkwijzen/

Prijzen CVS 2019

Thomas Vanoutrive won samen met Kobe Boussauw (Cosmopolis-VUB) de originaliteitsprijs op het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2019 met de paper 'Vlieg liever vanop een klimaatneutrale luchthaven: Brussels Airports communicatielijn voor de milieubewuste burger'. In het juryverslag staat onder meer: 'De jury vond dit paper een genot om te lezen en prijst de schrijvers voor de gedurfde stellingname rondom het klimaatbeleid.'

Machteld Laureyns en Thomas Vanoutrive (Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling, UAntwerpen) kaapten op hetzelfde colloquium samen met Huib Huyse (HIVA-KULeuven) de tweede prijs weg met hun bijdrage 'Participatie en Onderzoek Combineren via Burgerwetenschap: het Voorbeeld van Straatvinken'. De jury apprecieerde de voorstelling van het Straatvinken project als 'een voor de jury nieuwe manier om burgers te betrekken bij het mobiliteitsbeleid.' en de jury stelt ook nog: 'Het paper is goed opgebouwd, helder en duidelijk geschreven.'

https://www.cvs-congres.nl/juryrapport-2019

 

Over het boek 'het mobielste land ter wereld, een dialoog over duurzame mobiliteit' (samen met prof. Kobe Boussauw, VUB)

‘geen gewoon droog academisch boek. Het leest als een trein’ (Metro, 23/4/2014)

‘Het boek leest alleszins vlot en toegankelijk.  […] In Antwerpen en Brussel zijn er heel wat gegadigden die het boek best eens vastnemen om het beleid wat scherper te maken.' (R. Canters, Mobiel21)

‘Ik zou het boek vooral willen aanbevelen bij mensen die zich willen verdiepen in duurzame mobiliteit en op zoek zijn naar een lijst met interessante basisdocumenten en auteurs, maar ook aan beleidsmakers die het domein wel kennen, maar nog te vaak vastgeroest zijn in bepaalde denkpatronen.’ (M. Vertriest, Netwerk Duurzame Mobiliteit)

'Het boek informeert, nuanceert en ontrafelt allerlei vastgeroeste mobiliteitsmythes. […] Waar dit boek zeker thuis hoort, is in de boekenkast van elke beleidsmaker en activist. Om zijn eigen mobiliteitswaarheden eens door de socratische molen te halen. Zodat ad hoc discussies over tunnels, vliegtuigroutes en bruggen beter overkapt worden en meer diepgang krijgen.’ (K. Repriels, Gids op Maatschappelijk Gebied)

'knappe socratische dialoog’ (Rooilijn)

‘een toegankelijk en onderhoudend boek’ (S+RO)

‘Ik zou het daarom zeker aanbevelen als ingangslectuur voor elke startende professional in het ruime vakgebied van mobiliteit of ruimtelijke ordening. En niet te vergeten: aan iedereen met een politiek mandaat. […] een eerlijk, vlot leesbaar en erg verhelderend discours dat een onbevangen beschrijving geeft van het hedendaagse mobiliteitsdebat. […] Een aanrader is het zeker.’ (J. Willems, Afdeling Verkeerskunde PCVO Diepenbeek in Ruimte)

'Mensen helpen een mening te vormen op basis van informatie, en deel nemen aan het maatschappelijke debat. Een nobel doel waar de auteurs, dankzij een originele aanpak, een dialoog (!), aardig in geslaagd zijn. [...] Puik werk.' (J. Van den Broek, ARGUSleest)

 

past projects:

Steunpunt Goederen- en Personenvervoer (MOBILO) / Research Centre on Commodity and Passenger Flows (http://www.steunpuntmobilo.be/ )

Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) / Research Centre on Entrepreneurship and Regional Economics (www.steunpuntore.be)