Maart staat aan onze universiteit jaarlijks in het teken van etnisch-culturele diversiteit, inclusie en globaal engagement. Ook dit jaar hebben we samen met een brede groep interne en externe partners – waaronder USOS, IOB, AYO, CPG en AUHA – een inspirerend programma samengesteld om deze thema’s in de kijker te zetten. We willen zo de UAntwerpen-gemeenschap bewust maken van etnisch-culturele ongelijkheden binnen onze universiteit, in de bredere samenleving en in het Globale Zuiden. 

Via lezingen, workshops, filmvertoningen, campagnes en andere activiteiten gingen we aan de slag rond thema’s zoals racisme, implicit bias, internationale samenwerking, dekolonisatie en kritisch wereldburgerschap. 

Zo gaf Naïma Charkaoui een lezing over de impact van racisme op gezondheid en ontwikkeling, gebaseerd op haar boek Racisme: over wonden en veerkracht. USOS en studentenvereniging AYO organiseerden een boeiende avond met de makers van De Afro-Europeaan, een programma over de zoektocht naar thuis voor de Afrikaanse diaspora in Europa. Thema’s als roots, opvoeding in een bi-culturele context en zwarte identiteit kwamen aan bod – een viering van Afrikaanse cultuur in al haar facetten. 

Het IOB bracht een kritische blik op het Belgische koloniale verleden met een vertoning van de documentaire Soundtrack to a Coup d’État. En zo waren er nog vele andere inspirerende activiteiten die stof tot nadenken boden. 

Maar het blijft niet bij evenementen. Aan UAntwerpen hechten we ook veel belang aan een stevig beleidskader dat structurele verandering ondersteunt. De activiteiten van maart sluiten dan ook aan bij het Strategisch Kader voor Globaal Engagement, de engagementsverklaring voor etnisch-culturele inclusie van VLIR en de Jonge Academie, en ons eigen nieuwe beleidsplan Diversiteit en Inclusie. 

We zijn iedereen erg dankbaar die hieraan meewerkte en we kijken reeds uit naar de volgende editie in 2026!