Bezoek aan Stuyvenbergziekenhuis

Infectieziekten en het klimaat  door de eeuwen heen: een lat-relatie (tijdelijke tentoonstelling tot 30 juni  2023)

De tentoonstelling wil de rol van het klimaat op infectieziekten in het verleden illustreren, alsmede in het licht van de huidige klimaatwijzigingen, aandacht besteden aan de mogelijke effecten ervan in de toekomst.

Zowel bacteriën, virussen als parasieten kunnen ziekten veroorzaken, respectievelijk epidemieën uitlokken, die soms hele bevolkingen kunnen decimeren. Anderzijds hebben klimaatveranderingen gezorgd voor bevolkingsmigraties, die op hun beurt in het verleden konden aanleiding geven  tot dood, oorlog, ziekte en vernietiging van gehele volksstammen.  Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is de pest. Doch ook meerdere andere infectieziekten hebben in het verleden een duidelijke relatie getoond met klimaatwijzigingen, menselijke migratiestromen en sociale wantoestanden.

Em. Prof. Bob Van Hee heeft de deelnemers op zijn gekende enthousiasmerende manier meegenomen in de geschiedenis van de infectieziekten. Een bezoek aan de tentoonstelling met kleine receptie was de ideale gelegenheid voor een gezellige babbel met de collega’s en hun partners.

Je kan Bob Van Hee nog horen op zijn podcast.

Hieronder enkele sfeerbeelden.