Lichtvervuiling: slecht nieuws voor lichtgevende glimwormen en vuurvliegen

Nachtelijke lichtvervuiling beïnvloedt de natuurlijke dag-nacht cyclus en de lichtomgeving van heel wat dieren. Tot de meest charismatische behoren de kevers van de ‘Lampyridae familie’ - beter bekend als vuurvliegen en glimwormen: ze zijn bijzonder kwetsbaar voor omgevingslicht doordat ze nachtactief zijn en hun communicatiesysteem op licht baseren. Vooral vuurvliegen zijn bekend om hun indrukwekkende lichtspelen tijdens het paringsritueel. Mira Van den Broeck en Raphaël De Cock (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie) brachten, tezamen met collega’s uit de Verenigde Staten, in een recent overzichtsartikel alle studies rond de effecten van lichtvervuiling op deze soorten samen.

De invloed op de meer dan 2000 leden rijke familie van de Lampyridae is zeker niet eenvormig. Bij de glimwormen moeten de vliegende niet-glimmende mannetjes het lichtsignaal van de vrouwtjes, die zich op de grond bevinden, opmerken tijdens her paringsritueel. De vrouwtjes worden letterlijk onzichtbaar voor de mannetjes door lichtvervuiling, wat hun voortplantingssucces sterk verlaagt.

Ook in soorten waar zowel mannetjes als vrouwtjes met lichtflitsen communiceren, werkt lichtvervuiling verstorend op het paringsritueel. In Aziatische vuurvliegsoorten, waar de mannetjes zich in een boom verzamelen en met zijn allen synchroon flitssignalen uitsturen, zijn zelfs de cameraflitsen van toeristen al bijzonder storend. En zelfs in dag-actieve soorten die geen lichtsignalen gebruiken voor hun voortplanting, kan nachtelijke lichtvervuiling het natuurlijke dag-nacht ritme verstoren en zo een indirect effect hebben op de voorplanting, omdat bvb. seizoensgebonden activiteitritmes ontregeld worden.

·Nachtelijke lichtvervuiling verstoort de lichtsignalen van het paringsritueel, en verlaagt zo het voortplantingssucces van vuurvliegen en glimwormen.