Jan Staes was genomineerd voor een AHA-Award met de watersysteemkaarten
Global Change Ecology - Excellentiecentrum
Op deze website kom je alles te weten over het onderzoek van het Global Change Ecology Excellentieconsortium. Welkom! Ons consortium heeft als doel om baanbrekend onderzoek uit te voeren, door synergieën te creëren tussen de onderzoeksgroepen PLECO, EVECO en EcoSphere. Via de links rechts kan je alle informatie vinden over de verschillende onderzoeksgroepen.
Door samenwerking tussen de onderzoeksgroepen te stimuleren willen we bij GCE:
- Fundamenteel ecologisch onderzoek vertalen naar natuurlijke oplossingen, die ons toestaan ons aan te passen aan een nieuwe ecologische realiteit, en waar mogelijk toelaten om de impact van globale veranderingen op ecosysteem en onze maatschappij te milderen.
- Onderzoek doen naar de cumulatieve impact van verschillende globale veranderingen. Hiertoe investeert GCE in geavanceerde experimentele infrastructuur en lange-termijn observatie van ecosystemen.
-Naar buiten stappen met ons onderzoek. We investeren sterk in burgerwetenschap en wetenschapscommunicatie.
Leden
Promotors: Erik Matthysen, Jonas Schoelynck, Ivan Janssens, Ivan Nijs, Matteo Campioli, Stijn Temmerman, Sara Vicca
Key senior researchers: Jan Staes, Dieter Heylen, Jonas Lembrechts, Bert Gielen, Jean-Philippe Belliard, Hans De Boeck, Lucinda Kirkpatrick, Katrien Van der Biest
Research Manager: Eric Struyf
Onderzoeksgroep Ecosphere
De onderzoeksgroep Ecosphere richt zich op de ecologie van aquatische ecosystemen en wetlands en de processen on de land-water overgang.
Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie
De onderzoeksgroep EVECO richt zich in haar onderzoek op twee domeinen: evolutieve processen en biodiversiteit.
Onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen
De onderzoeksgroep PLECO richt zich in haar onderzoek op de interacties tussen planten, vegetatie en ecosystemen enerzijds, en globale veranderingen (waaronder klimaatverandering) anderzijds.
De ecologie van een wereld in verandering
Op onze blog kijken we met een open blik naar een wereld in verandering, en trachten we klare info te verschaffen omtrent de meest actuele milieuthema’s in een snel veranderende wereld.
Master in Global Change Biology
In deze Master leer je alles over de impact van complexe globale veranderingen, zoals klimaatopwarming, landgebruiksveranderingen en biodiversiteitsverlies. Kom te weten waarom deze veranderingen onmogelijk los van elkaar kunnen bekeken worden.
Nieuws
Twee jonge biologie onderzoekers genomineerd voor Future Proef Award
Ze onderzochten gerichte bodemontharding in de landbouw, en identificeerden prioritaire stoffen voor gerichte aanpak van de waterkwaliteit in de Schelde.
Project 'De Droge Delta' wint Henri van de Velde award Design Research
"De Droge Delta" is een innovatief onderzoeksinitiatief gericht op het aanpakken van waterschaarste en droogte in Vlaanderen.
Nieuw project moet populatie wolhandkrabben inperken
UAntwerpen werkt samen met partners uit België, Frankrijk, Duitsland en Zweden
Invasieve Chinese wolhandkrabben kunnen helpen om PFAS-verontreiniging op te sporen
Onderzoek toont de noodzaak van een multi-soorten benadering bij de biomonitoring van PFAS in Vlaanderen.