Klimaatweek

Programma klimaatweek 2020

Logo

 

 

 

 

 

 

Door de verstrengde coronamaatregelen houden we de live activiteiten voor een nieuwe editie in het voorjaar van 2021. Maar in de laatste week van oktober zetten we in op duurzaamheid door verschillende van onze andere initiatieven digitaal in de kijker te zetten. Geen online lezingen als vervanging dus, want online lessen zijn er al genoeg ;-)

26-30 oktober 2020

Dinsdag 27 en Donderdag 29 oktober 2020

Lancering Green Impact - zelf aan de slag met de klimaatstrategie (13u-14u)

Recent lanceerde onze universiteit haar klimaatstrategie, met als doelstelling om in 2030 klimaatneutraal en in 2050 volledig fossielvrij te zijn. Om deze doelstellingen samen te kunnen bereiken, nodigen we alle werknemers uit om deel te nemen aan Green Impact, een project in samenwerking met GreenOffice en SOS International. Green Impact vertaalt de actiepunten van de klimaatstrategie in 100+ kant-en-klare acties die geïmplementeerd kunnen worden op de werkvloer en in de thuiswerkomgeving. Als deelnemers krijg je alle nodige ondersteuning en toegang tot een universiteitsbreed netwerk van gelijkgestemden om een duurzame impact te creëren. Daarnaast kan je een mooie prijs winnen voor je inspanningen. 

Benieuwd? We organiseren twee infosessies op dinsdag 27 oktober en donderdag 29 oktober.

Alle info en gratis inschrijven hier.

Praktisch: 

Dinsdag 27/10/2020 om 13 u.  - neem hier deel aan de MS Teams-meeting

Donderdag 29/10/2020 om 13 u. - neem hier deel aan de MS Teams-meeting

Online via MS Teams

Digitale duurzame wandeling

Digitale duurzame wandeling CDE

Omdat live activiteiten niet mogen doorgaan, hebben we enkele leuke digitale alternatieven bedacht om deze week toch een beetje in het thema van het Klimaat te houden. In deze video leiden we jullie digitaal rond op Campus Drie eiken langs verschillende duurzame initiatieven op deze campus. Geniet van deze korte digitale wandeling en denk er nog eens aan terug wanneer je nog eens op de campus bent.

(Klik op de afbeelding om de video te bekijken)

Wetenschapscommunicatie

Dinsdag 10 november (14u-16u)

Van wetenschapscommunicatie tot fake news: de coronacrisis als oefening voor de klimaatcrisis

Webinar Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO)
Dinsdag 10 november 2020 van 14 u – 16 u  | o.l.v. prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain)

Een webinar over wetenschaps- en beleidscommunicatie, fake news/desinformatie, de rol van de media, informatieverwerving en kennisweigering.

De communicatie rond Corona lijkt soms een afspiegeling van de communicatie over de klimaatcrisis. Ook hier stonden wetenschappers aanvankelijk eenzaam in de woestijn te roepen en was (en is) het niet vanzelfsprekend om beleid en burgers te mobiliseren voor noodzakelijke maatregelen. Wat kunnen we leren uit deze wetenschaps- en beleidscommunicatie? Hoe wordt gecommuniceerd over COVID  en de klimaatcrisis en hoe wordt in beide gevallen rekening gehouden met wetenschappelijke inzichten door zowel het beleid als het grote publiek? Hoe wordt de stap van wetenschap naar beleid gezet, en van beleid naar media en publiek?  

Sprekers: Prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) en Christophe Schoune (Journalist Imagine Demain) in dialoog met elkaar (FR)

(Er wordt geen simultaanvertaling voorzien.)


Wat is de rol van de media in de communicatie over de corona- en de klimaatcrisis? Hoe gaan de media (traditionele/nieuwe) om met wetenschappelijke informatie enerzijds, desinformatie en fake news anderzijds?  Vooral de nieuwe media worden met de vinger gewezen als een belangrijke bron van manipulatie en fake news/desinformatie. Hoe gaat dit in zijn werk en welke strategieën en technieken van misleiding worden gebruikt? Heeft fake news effect, en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

De media zorgen voor de boodschap, maar wat met deze informatie wordt gedaan  is natuurlijk een andere vraag. Hoe gaan verschillende subgroepen binnen de samenleving om met informatie? Waar halen zij hun kennis? Naast de kennis is er de houding tegenover informatie.  Welke psychologische en sociale mechanismen spelen een rol bij het niet aanvaarden van objectieve wetenschappelijke informatie? Bij wie slaat fake news het meest aan, en waarom?

Sprekers: Tim Pauwels (ombudsman VRT) en prof. Ike Picone (VUB) in dialoog met elkaar (NL)

 

Slotwoord door de Jongerenraden:

Hoe staan jongeren tegenover deze problematiek van (des)informatie en fake news? De jongerenvertegenwoordigers van de Raad, die dit webinar mee organiseren, zorgen voor een slotbeschouwing bij dit debat. 

 

U kunt zich nu reeds inschrijven via de volgende link: https://frdo-cfdd-admin.be/Account/JoinForum/947

Meer info en het gedetailleerd programma