Wetenschappers wensen te achterhalen welke factoren aan de basis liggen van neurologische aandoeningen. 

Dit onderzoek op lichaamsmateriaal is niet alleen van belang om een precieze diagnose te kunnen stellen, maar ook om beter te begrijpen wat er precies fout loopt in de hersenen, de spieren, het ruggenmerg, …, bij mensen die lijden aan deze neurologische aandoeningen.

In het merendeel van de gevallen is de oorzaak van het ontstaan van een neurodegeneratieve of neuromusculaire aandoening niet helemaal gekend en vermoedt men een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Onderzoek op lichaamsmateriaal laat toe om op meer gerichte wijze deze factoren te onderzoeken.

Het systematisch gecontroleerd bewaren van deze lichaamsmaterialen/gegevens maken toekomstig neuro-wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

De artsen - neurologen van het UZ Antwerpen, UZ Gent en UZ Brussel ondersteunen dit wetenschappelijk onderzoek vanuit hun dienst neurologie. Deze Universitaire ziekenhuizen bieden de mogelijkheid uw lichaamsmateriaal te laten wegnemen.
In sommige gevallen kan dit helpen in het bepalen van een diagnose en in afwachting van verder onderzoek wordt uw lichaamsmateriaal/gegevens in de IBB-Neurobiobank bewaard, met respect voor uw privacy.