Perceptie van de kwaliteit verbeteren

In dit experiment werken Kringwinkel Antwerpen, Universiteit Antwerpen en Made samen om de perceptie van de kwaliteit van tweedehands kleding te verbeteren. Het doel is om te meten hoe winkelindeling en productpresentatie de perceptie van hygiëne en kwaliteit bij consumenten beïnvloeden. De focus ligt op visuele merchandising en productpresentatie, gebaseerd op eerder onderzoek naar de relatie tussen de presentatie van tweedehands kleding en hoe consumenten hygiëne en kwaliteit waarnemen.

WhatsApp Image 2024-11-06 at 11.39.30.jpeg

De Speciale Collectie

De tweedehands kleding van Kringwinkel wordt gepresenteerd op een speciaal kledingrek genaamd 'Speciale Collectie'. Door middel van een aantal visuele aanpassingen streven we ernaar de kwaliteitsperceptie van het rek te verhogen. Daarnaast worden verschillende communicatievormen getest om te ontdekken hoe het beste over kwaliteit kan worden gecommuniceerd.

Het onderzoek richt zich op drie verschillende percepties van kwaliteit; 

  • Functionele kwaliteit; benadrukt de sterkte van het kledingstuk, de staat waarin het zich bevindt en hoe lang het kan meegaan.
  • Emotionele kwaliteit; benadrukt de emoties, de zachtheid van de stoffen, of het vertrouwen in de kwaliteit van het kledingstuk. 
  • Financiële kwaliteit: de goede investering die je maakt als je kwalitatieve stuks koopt.

Deze aspecten worden onderzocht door middel van klanten bevraging en 'mystery shoppers'.

Wil je meer weten over de beste manier om tweedehands kleding te presenteren? Lees over de inzichten uit de studie ''Design strategies to facilitate second-hand clothing acquisition" van Marie Das in dit artikel of volg ons LinkedIn-kanaal voor updates.