Van de kast naar de muur: historische interieurs in theorie en praktijk

Van de kast naar de muur: historische interieurs in theorie en praktijk

Micro-credential

Wat?

Private, kerkelijke en publieke interieurs uit het verleden werden al vaker bestudeerd, maar meestal vanuit kunsthistorische en bouwhistorische interesse. De focus ligt dan vooral op identificatie van stijlen, stijlfiguren, materialen en datering, met het oog op classificatie. Hoe relevant een dergelijke kennis ook is (zeker in het kader van preventieve conservatie en/of restauratie), het materiële assemble van objecten waaruit een historisch interieur ontstaat (of bestaat), net als de stijlperiode zelf trouwens, kan nooit volledig begrepen worden zonder ook de sociaaleconomische en culturele context mee in kaart te brengen. Interieurs werden immers gecreëerd en beleefd door mensen als kinderen van hun tijd. Door interieurs en interieurelementen te bevragen op hun gebruiks-en ontstaansgeschiedenis, vormt deze micro-credential een prima aanvulling op de reeds uitgebreide materiaaltechnische kennis van conservatoren, (interieur)architecten, monumentenzorgers, erfgoedwerkers en archeologen.   

Interesse in materiële cultuur en historische wooncultuur leeft, ook bij het grote publiek. Het is immers tegelijk heel herkenbaar en toch onbekend. Die interesse blijkt onder andere uit de reeds enthousiast onthaalde gloednieuwe familie-expo ‘Iemand thuis?’ in het MAS in Antwerpen, met ‘Wat is een ‘thuis’?’ als centrale vraag, maar ook uit de grote bezoekersaantallen van historische huizen, huismusea, kastelen, enz. De honger naar informatie en contextualisering van wat bezoekers er te zien krijgen raakt moeilijk gestild. Een dergelijke interesse ervaart de lesgever zelf ook tijdens de boekvoorstellingen ‘At Home in Renaissance Bruges’, zowel in academische als niet-academische kringen.

Voor wie?

• Conservatoren, (interieur)architecten, monumentenzorgers, erfgoedwerkers en archeologen.
• Geïnteresseerden in het topic
• Heemkundigen
• Bewoners van historische panden
• Gidsen

Centrum voor Werken en Studeren

Voor informatie en advies over de combinatie van werken en studeren kan je bij Centrum West terecht. Studenten die zich inschrijven voor een micro-credential in combinatie met een job kunnen zich ook registreren als werkstudent om bijkomende faciliteiten aan te vragen.