Jobmogelijkheden

Als MPC'er ben je een multidisciplinair gevormde jongere die niet terugdeinst voor strakke deadlines en hard werken. Je leerde de beide kanten van het verhaal kennen, de theorie én praktijk van bedrijfscommunicatie, en combineert dat bovendien met een stevig pakket bedrijfseconomie en een goede talenkennis. Een stevige opstap naar een boeiende loopbaan dus.

"Als product- en projectmanager bij Larcier-Intersentia is een van mijn taken het productmanagement van een digitaal product voor accountants. Het is mijn taak om dat product te optimaliseren en daarvoor sta ik in contact met diverse afdelingen waaronder IT, sales en marketing. Laat samenwerken met verschillende partijen en time management nu net twee vaardigheden zijn die ik onder de knie kreeg in de master MPC!" -Anne-Marie, alumna 2021-2022

Wil je helemaal een streepje voor? Dan is een stage dé uitgelezen kans om niet alleen een eerste werkervaring op te doen, maar ook alvast je eerste professionele contacten te leggen.

Britt Mauqoui zet haar meertaligheid in bij Publicis Groupe Belgium

 • Britt Mauquoi
 • Master Meertalige Professionele Communicatie
 • Afgestudeerd in 2022
 • Social project manager bij Publicis Groupe Belgium

“Meertaligheid, de rode draad van de opleiding MPC! Een vaardigheid die ik dagelijks toepas in mijn job als Social Project Manager bij Publicis Groupe Belgium, een reclamebureau in Brussel. Brussel is een synoniem voor meertaligheid. Dankzij MPC kan ik mijn creatieve ideeën uitdrukken in het Frans, Engels en Nederlands bij mijn collega’s en onze klanten. Ik sta in voor het projectmanagement op het niveau van sociale media. Internationale bedrijven leveren content aan bij ons en wij zorgen ervoor dat hun boodschap de juiste doelgroep bereikt, in verschillende talen. De sociale media-takeover vormde daarvoor de ideale voorbereiding. De link met de praktijk in de opleiding MPC moedigt je aan om te kiezen voor een uitdagende job.”​

Arthur Outtier ging van start als Problem and Change Analyst bij Trilations

“Mijn functie toont aan dat multidisciplinariteit echt een troef is binnen deze masteropleiding. Management en professionele communicatie gaan hand in hand.”

 • Arthur Outtier 
 • Master Meertalige Professionele Communicatie
 • Afgestudeerd in 2022
 • Problem and change analyst bij Trilations

“Na de masteropleiding MPC was ik klaar voor de volgende stap, ik kon meteen aan de slag bij Trilations als Problem and Change Analyst. In mijn job pak ik uitdagingen van klanten aan na een grondige analyse van hun bedrijfsproces. Mijn brede achtergrond in marketing, professionele communicatie en management geeft me daarbij het perfecte duwtje in de rug. Bovendien sluit deze functie perfect aan bij mijn interesses in sales, technologie en leiderschap.”

Wat neemt Arthur mee vanuit MPC?

“Op dit moment geef ik samen met een team van consultants advies aan een bedrijf uit de publieke sector, over de implementatie van een nieuw IT-systeem. De talloze groepswerken van de master MPC komen daarbij zeker van pas.“

“Mijn functie toont aan dat multidisciplinariteit echt een troef is binnen deze masteropleiding. Management en professionele communicatie gaan hand in hand. Als analist vorm je de schakel tussen bedrijven in transformatie en IT-developers. De lessen Operationele Professionele Communicatie zijn sterk gericht op de praktijk en dus bijzonder relevant. We leerden bijvoorbeeld hoe je effectief kan rapporteren in een bedrijfscontext. Ook de tips en tricks rond crisiscommunicatie uit het gastcollege van Strategische Professionele Communicatie neem ik mee in mijn huidige job.”

Over zijn masterproef

“Samen met een medestudent schreef ik een duoscriptie met als onderzoeksthema “Tijd voor verandering - crisiscommunicatie bij Volkswagen: een replicatiestudie.” Daaraan heb ik naast sterke onderzoeksskills ook een mooie vriendschap overgehouden.”

Jasmien O leidt de communicatiedienst van Brandweer Zone Antwerpen

Jasmien O portret

"Ik ben ondertussen langer dan zes jaar aan de slag bij Brandweer Zone Antwerpen. In 2015 startte ik er als 'deskundige communicatie' waarbij ik vooral verantwoordelijk was voor de socialemediakanalen. Na drie maanden ging de woordvoerder er met pensioen en kreeg ik de kans om deze functie op te nemen naast mijn regulier takenpakket. Ik bouwde dit verder uit en twee jaar geleden bevorderde ik tot diensthoofd van de communicatiedienst.

Deze job is enorm gevarieerd en combineert de boeiende wereld van de brandweer met het mooie communicatielandschap. We werken aan super toffe projecten en blussen vaak de figuurlijke brandjes intern én extern. Geen enkele dag is hetzelfde of voorspelbaar. De brandweer helpt mensen (en dieren) in lastige situaties, maar we helpen ook om hen weerbaarder te maken. Dat wij daar als communicatiespecialist een klein onderdeel van zijn, maakt me erg trots."

De zoektocht naar werk met een maatschappelijk belang

"Zodra mijn studies op hun einde liepen, ben ik beginnen solliciteren. Persoonlijk vind ik een maatschappelijk belang in mijn werk zeer belangrijk, dus ik zocht vooral in de non-profitsector en bij overheid. Tijdensde driedaagse in de masteropleiding meertalige professionele communicatie (MPC) kwam Bert Brugghemans spreken, toen nog verantwoordelijk voor de communicatie bij Brandweer Zone Antwerpen. Zijn presentatie over de rol en het belang van communicatie bij incidenten prikkelde mij. Plots besefte ik dat communicatie zo echt wel een groot verschil kan maken voor veel mensen. Toen er een vacature open kwam voor deze functie bij BZA twijfelde ik natuurlijk geen seconde. Het was dan ook geweldig nieuws dat ik hier als kersverse schoolverlater meteen aan de slag kon!"

Jasmien O staat de pers te woord

Waarom Jasmien voor MPC koos

"De master MPC is zo divers dat je er eigenlijk nog alle kanten mee uit kan. Als ik zie waar mijn medestudenten uiteindelijk terecht zijn gekomen dan is de studie een stevige academische basis voor veel droomberoepen. Dat is meteen ook de reden waarom ik voor deze opleiding gekozen heb. Zelf had ik veel interesse in communicatie, maar wilde me niet beperken tot enkel pure communicatiewetenschappen. In de master MPC krijg je een heel brede blik op veel andere aspecten van de job: van organisatiepsychologie tot strategisch management. We worden om de oren geslagen in ons vakgebied met termen zoals ‘nudging’ en ‘leadership’. Dan is het wel handig dat je wat basis over psychologie in je rugzak hebt zitten om daarmee aan de slag te gaan in het werkveld.

Ik zou zeker opnieuw voor de opleiding kiezen. De master MPC bevat voor mij gewoonweg de ideale combinatie van communicatie, talenkennis en algemene vakken. Uiteindelijk vind ik het jammer dat ik minder aan de slag kan met de talenkennis binnen mijn huidige job, maar het geeft me wel een stevige basis om er misschien later nog iets verder mee te doen. Ik denk nog bijna wekelijks terug aan het vak ‘Digitale communicatie’, waarin we heel veel handvatten gekregen hebben om optimaal online te communiceren. Dat vak was ongelooflijk down-to-earth en gaf zowel praktische tips mee als academische onderbouwing om in deze digitale wereld beter je boodschap over te brengen."

Laat je niet afschrikken!

"Toekomstige studenten MPC, laat je zeker niet afschrikken door de veelheid aan werk! Haha. Ik denk dat het schakelprogramma en de master de zwaarste jaren uit mijn leven waren, maar ik heb hier ook zeker het meeste geleerd. Het programma is uitdagend, maar ook heel boeiend en de moeite waard."

Waar werken onze oud-studenten?

Je komt in aanmerking voor diverse instapfuncties in elk domein waarin communicatieve vaardigheden een belangrijke rol spelen. En dat zijn er heel wat:

 • communicatie: copywriting, reclame, public relations, socialmediabeheer...
 • marketing & verkoop: direct en online marketing, brand activation, consultancy, account management...
 • human resources: recruitment, HR consultancy, talent management...
 • dienstverlening & project management: kwaliteitszorg, customer care, projectcoördinatie...
 • onderwijs: na een educatieve master
 • onderzoek: doctoreren in communicatie-, marketing- of managementonderzoek

Zo kwamen oud-studenten onder andere terecht bij Stad Antwerpen, Ernst & Young, Accenture, VAB, Brussels Airlines, Telenet, Belfius en Toerisme Vlaanderen. En dat doen ze vrij snel, want cijfers van de VDAB wijzen uit dat maar liefst 94% van de in 2019 afgestudeerde alumni na 1 jaar aan het werk waren.

Grasduin alvast eens door het aanbod aan vacatures voor de MPC-alumni van vandaag.