Het werk van Miguel León-Portilla

Met elf eredoctoraten uitgereikt door de meest prestigieuze internationale universiteiten, honderden internationale publicaties, medailles en erkenningen, is Miguel León-Portilla 's werelds de nummer één autoriteit op het gebied van Nahuatl filologie en filosofie. Zijn bekendste werk, Visión de los vencidos (1959), is de referentie bij uitstek van de gebeurtenissen van de verovering van Mexico, verteld vanuit het oogpunt van de Azteken.

"[Voor de publicatie van Visión de los vencidos] werd de geschiedenis van de verovering van Mexico verteld door de Spanjaarden, in het bijzonder door Bernardino de Sahagún, in zijn prachtige Algemene Geschiedenis van de Dingen van Nieuw-Spanje, een werk die de teksten bewaart en waardeert die rechtstreeks door de Nahua-stemmen worden verteld, maar die toch een katholieke interpretatie van hen geeft. Met de Visión de los vencidos vervolledigt Miguel León-Portilla het verhaal door een stem te geven aan de inheemse bevolking. Het boek omvat de periode vanaf de voortekenen van de komst van de Spanjaarden tot de uiteindelijke nederlaag van de tenochca's in 1521 en de "droevige liederen" die volgen.” (ex Descarga Cultura UNAM)

"Als men het hebt over de mannen en vrouwen die het thuisland hebben gemaakt, praat men meestal over politici en sociale strijders. Tot ieders verdienste, maar wat onrecht wordt gedaan als je die wijze mannen negeert die, net als Miguel, al hun talent hebben gesteld in de studie van de nationale geschiedenis, in het behoud van het collectieve geheugen en in het verrijken van onze culturele erfenis. Dit prachtige Mexicaanse gezicht maakt ons trots en staat ons toe verenigd te blijven."(In iihiyo, in itlahtol. Su aliento, su palabra. Libro de Homenaje a Miguel León-Portilla, México, UNAM, El Colegio Nacional, Instituto de Antropología e Historia, 1997, 364 p.)

In het Najaar 2019 brengen we hulde aan het werk van Don Miguel León-Portilla, een buitengewone spreker die de eerste conferentie gaf in onze leerstoel voor Mexicaanse studies en wiens naam het siert, met aandacht voor de tientallen van zijn werken die onze Mexicaanse bibliotheek bevat:

  • Crónicas indígenas: visión de los vencidos
  • La conquista
  • Hernán Cortés y la mar del Sur
  • Animales del nuevo mundo
  • Los antiguos mexicanos: a través de sus crónicas y cantares
  • De Teotihuacán a los Aztecas: antología de fuentes e interpretaciones históricas
  • Aztec thought and culture: a study of the ancient Nahuatl Mind
  • Time and reality in the thought of the Maya
  • De Porfirio Díaz a Zapata: memoria náhuatl de Milpa Alta                                                       
  • La construcción de significado en la historia

Bekijk hier de uistekende lezing die Dr. León-Portilla gaf tijdens het XXV jubileum van het Centrum voor Mexicaanse Studies van de UAntwerpen.

Beluister een fragment van Visión de los vencidos (Spaans).