Ontstaan

In 1989 besloot de Mexicaanse regering haar Consulaat in Antwerpen te sluiten en alle diplomatieke activiteiten samen te brengen in de Ambassade te Brussel. Het Consulaat beschikte echter over een goed gedocumenteerde bibliotheek van een duizendtal titels.

Op zoek naar een zinvolle bestemming voor deze waardevolle collectie, kwamen de Mexicaanse verantwoordelijken, via Guy Posson, vertaler van Latijns-Amerikaanse literatuur en literair criticus bij De Standaard, terecht bij de Universiteit Antwerpen. Zonder aarzelen ging toenmalig rector Jean Van Houtte in op dit aantrekkelijke aanbod.

De Bibliotheek van de Universiteit was bereid de Mexicaanse boeken een geschikt onderdak te bieden, maar was bekommerd om het feit dat deze belangrijke gift niet de gepaste aandacht en verspreiding zou krijgen. Zo groeide de idee om het Mexicaanse boekenfonds als uitgangspunt te gebruiken voor een volwaardig Mexicaans studie- en documentatiecentrum. Alfredo del Mazo, toenmalig Ambassadeur van Mexico in België, steunde dit initiatief en werd de drijvende kracht achter de officiële opening van het Centrum voor Mexicaanse Studiën in februari 1990.

In 2015 vierde het CMS zijn 25-jarig bestaan.