Prijzen en onderscheidingen

Hieronder vindt u de prijzen en onderscheidingen die te beurt vielen aan het Centrum voor Mexicaanse Studiën en aan haar medewerkers.

Premio Ecos Difusión Cultural 2006

Premio Ecos 2006

In 2006 kende het bestuur van Hispamedia de Premio Ecos Difusión Cultural 2006 toe aan het Centrum voor Mexicaanse Studiën van de Universiteit Antwerpen. Dit voor haar aanzienlijke inspanningen om publieke activiteiten te organiseren ter bevordering van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse taal en cultuur.

Sinds verscheidene jaren organiseert de vereniging HISPAMEDIA, die ook het tijdschrift Ecos uitgeeft, een groots evenement waarop het werk wordt beloond van individuen of instellingen die zich inzetten voor de bevordering van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse taal en cultuur: de Gala Premios Ecos.

“Het Centrum voor Mexicaanse Studiën kreeg het beeldje A Voces in erkenning van haar onvermoeibare inspanning bij de popularisatie en verspreiding van de Mexicaanse cultuur, en in het verlengde ook de Latijns-Amerikaanse, binnen Europa.
De enthousiaste inzet die deze instelling al jaren aan de dag legt wordt weerspiegeld in haar opmerkelijke boekencollectie en in de oneindigheid aan culturele activiteiten, steeds met het onderzoek als basis en richtingaanwijzer.”

Deze derde editie van de Premios Ecos behelsde bovendien de XXste verjaardag van de aansluiting van Spanje bij de Europese Unie te herdenken.
Onder het motto: “Het Spaans: taal voor de dialoog van de vrede”, verenigde het Gala in Brussel mensen uit alle uithoeken van de wereld. Binnen dit kader werden die avond voor het eerst landen uitgenodigd zoals Equatoriaal Guinea, de Verenigde Staten en de Filippijnen, net als leden van het Saharaui volk.

Honderden mensen werden samengeroepen voor dit unieke ontmoetingsmoment, waar ook hoge vertegenwoordigers aanwezig waren van de diplomatieke corpsen, leden van de Europese instellingen, vertegenwoordigers van de Belgische regering, bedrijfsleiders en hispanofielen.

(Bron: Hispamedia)

Prof. dr. R. Verdonk: Mexicaanse Orde van de Azteekse Adelaar

Om prof. dr. Robert Verdonk,  uitmuntend en erkend hoogleraar en coördinator van het Centrum voor Mexicaanse Studiën van de Universiteit Antwerpen, te eren voor zijn inzet bij de oprichting van het Centrum voor Mexicaanse Studiën in 1990 en bij de organisatie van alle activiteiten die in dit Centrum plaatsvinden om de samenwerking en verstandhouding tussen de Mexicaanse en de Vlaamse gemeenschap te bevorderen, onderscheidt de Regering van de Verenigde Mexicaanse Staten hem met het ereteken van de Mexicaanse Orde van de Azteekse Adelaar, in de graad van insigne.

Video

Prof. dr. R. Verdonk: doctor honoris causa door UNAM

"Ter erkenning van zijn betrokkenheid tot kennis, cultuur en wetenschap; van zijn werk vanuit verschillende perspectieven en van zijn taken in de zoektocht naar gelijkheid en betere levenscondities voor het mensdom", ontving in augustus 2015 dr. Robert Verdonk een eredoctoraat van Rector José Narro Robles van de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM).
[Broon: Boletín UNAM-DGCS-455]

Prof. dr. Jean Van Houtte: Mexicaanse Orde van de Azteekse adelaar

Op 29 mei 2015 overhandigde de Ambassadeur van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg, Juan José Gómez Camacho, het onderscheidingsteken 'Orden Mexicana del Aguila Azteca’ aan de oprichter en voormalig voorzitter van het Centrum voor Mexicaanse studiën (CMS) en ererector van de Universiteit van Antwerpen, Professor Jean Van Houtte.

Met deze onderscheiding erkent de Mexicaanse regering de waardevolle bijdrage van professor Van Houtte als promotor van de oprichting van het CMS, die zich meer dan een kwart eeuw onvermoeibaar inzette voor de promotie van Mexico en haar cultuur en haar academische en wetenschappelijke sterktes en tradities in de Vlaamse regio. Tijdens zijn periode aan het hoofd van het CMS was en is Professor Van Houtte nog steeds een onvervangbare partner voor de verspreiding van het imago van Mexico in Vlaanderen, België en Noord-Europa.

Van Houtte is emeritus professor en gewoon hoogleraar rechtssociologie en algemene sociologie aan de Universiteit van Antwerpen. Hij was rector van de Universiteit van Antwerpen; Stichtend directeur van het Centrum voor rechtssociologie; Voorzitter van de Commissie Onderzoek naar rechtssociologie en één van de grondleggers van het Internationaal Instituut voor Rechtssociologie in Oñati (Spanje). Zijn onderzoeksinteresses hebben betrekking op het beheer van het civiel recht, familierecht en juridische beroepen in België en Europa.

De “Orden Mexicana del Águila Azteca” werd in december 1936 opgericht om diensten geleverd door personen met de buitenlandse nationaliteit aan Mexico of aan de mensheid te erkennen en te belonen. De “Orden Mexicana” helpt ook om de aanwezigheid van Mexico te promoten en nauwere banden met andere landen te bevorderen. Het is de enige onderscheiding die de Mexicaanse regering toekent, waardoor de Mexicanen er veel waarde aan hechten.