Vrijstellingen

Wie een hogere opleiding gevolgd heeft, kan in aanmerking komen voor vrijstellingen. Ook niet volledig afgeronde opleidingen of afzonderlijke vakken kunnen ingebracht worden. De omvang en de inhoud van de vrijstelling is afhankelijk van de mate waarin de inhoud, de omvang en het niveau van de eerder gevolgde opleiding overeenstemt met de OU-opleiding. Als je gebruik wilt maken van de vrijstellingsregeling, maak dan op voorhand een afspraak met Linda Brosens (03/265.47.72). Wanneer je jouw beroepservaring wilt laten erkennen, kan dit pas na de aanvraag op basis van je vooropleiding.

Vrijstellingen worden verleend door de Commissie voor Examens. Via het studiecentrum kan je de originele diploma's of studiebewijzen laten waarmerken en het aanvraagformulier (zie hieronder) opsturen naar de onderwijscommissie.

Voor elke opleiding gelden aparte vrijstellings- en toelatingsprofielen, meer informatie over de vrijstellingsprocedure en de profielen vind je op www.ou.nl/vrijstellingen.

Toelating bacheloropleiding

Iedereen die 18 jaar of ouder is wordt toegelaten tot een bacheloropleiding aan de Open Universiteit. 

Toelating masteropleiding

Voor toelating tot een masteropleiding geldt dat je in het bezit moet zijn van een professionele bachelor (hbo) of een academische bachelor master (wo). Afhankelijk van je vooropleiding, word je toegelaten via een schakelprogramma of kan je rechtstreeks instromen. Toelatingen worden verleend door de Commissie voor Examens. Via het studiecentrum kan je de originele diploma's of studiebewijzen laten waarmerken en het aanvraagformulier (zie hieronder) opsturen naar de onderwijscommissie.

Meer informatie: linda.brosens.ou@uantwerpen.be

Formulieren

Kosten

Een vrijstellings- of toelatingsverzoek dat rechtstreeks toegang geeft tot een premaster (schakelprogramma) of de masteropleiding verloopt zonder kost. Indien je individuele vrijstellingen aanvraagt of toegang wil tot de verkorte bacheloropleiding wordt een bijdrage van € 161 gevraagd voor een vrijstellingsverzoek. Vooraf kan je altijd vrijblijvend advies inwinnen bij  Linda Brosens (tel. 03/265.47.72).