Persbericht: Jongeren duiken in wereld van hernieuwbare energie

UAntwerpen haalt meer dan 3700 leerlingen naar de Fusieshow, Vlaanderens grootste STEM-activiteit

Op donderdag 18, vrijdag 19 en maandag 22 november 2021 organiseert de Universiteit Antwerpen de achtste editie van de Fusieshow, voor het eerst gepresenteerd door jonge Antwerpse onderzoekers. 3700 leerlingen uit heel Vlaanderen duiken in de wereld van de kernfusie, belangrijk met het oog op de STEM-agenda.

Zo’n 50 scholen uit heel Vlaanderen, van Oostende tot Hamont, zullen 18, 19 en 22 november de grote Aula Fernand Nédée, goed voor 632 zitjes, zes keer vullen. Uiteraard mét mondmasker. Het jonge geweld komt naar de achtste editie van de Fusieshow, een wervelende voorstelling over kernfusie, het proces waarbij de kernen van verschillende atomen worden samengesmolten en dat als een veelbelovende toekomstige energiebron wordt gezien.

De show boordevol experimenten wordt georganiseerd door het Centrum Nascholing Onderwijs en de faculteiten Wetenschappen en – voor het eerst – Toegepaste Ingenieurswetenschappen. De Fusieshow is oorspronkelijk een initiatief van het DIFFER-instituut (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) van de Technische Universiteit Eindhoven, en startte in Nederlandse scholen. Op vraag van de Universiteit Antwerpen kwam er een eerste editie in Vlaanderen in 2007.

Talent uit eigen huis

Na zeven tweejaarlijkse edities is er heel wat vernieuwing. Voor het eerst zijn het geen presentatoren van DIFFER die de show voor hun rekening nemen, maar jong talent van de Universiteit Antwerpen zelf. Doctoraatstudent Lennart Fernandes, postdoctoraal onderzoeker Yannick Engelmann en docent Domien Van der Elst presenteren elk – na een maandenlang coachingstraject in samenwerking met communicatiebureau The Floor is Yours – twee shows. De drie jonge wetenschappers – Antwerpenaars pur sang – herwerkten de presentatie ook grondig.

Voor en na de show krijgen de leerlingen aan meerdere infostanden wetenschappelijke demonstraties aangeboden. Ze kunnen ook aansluiten bij twee keuzeactiviteiten: de Grote Energiequiz of de gloednieuwe Energiepitches. Die laatste zijn TED Talk-achtige presentaties over de bredere energieproblematiek, gebracht door onderzoekers, docenten en professoren van de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Denk aan onderwerpen zoals windenergie, batterijen en groene waterstof.

STEM op de agenda

De Fusieshow is koren op de molen van de STEM-eindtermen, die vanaf nu zijn ingebed in de leerplannen van de derde graad van het secundair onderwijs. Fysicaprof Nick Schryvers, inhoudelijk verantwoordelijke van de Fusieshow, is erg enthousiast over deze editie: “We geven scholen en leerkrachten de mogelijkheid om het lesonderdeel van kernfusie op een unieke manier aan hun leerlingen aan te bieden. Kernfusie komt immers alsmaar dichterbij: tegen 2050 zou de eerste commerciële kernfusiereactor actief kunnen zijn. Met de vernieuwingen dit jaar hopen we de leerlingen – en hun leerkrachten trouwens ook – nog meer aan te spreken dan bij de vorige edities. Of het nu voor kernfusie is of een andere bron van hernieuwbare energie: het zijn de jongeren van vandaag die we nodig hebben als wetenschappers, onderzoekers, ingenieurs, etc. in de toekomst.”

De universiteit krijgt voor de organisatie al sinds lange tijd steun van partners zoals SCK-CEN en Agoria. De aanwezige leerlingen kunnen tijdens de show deelnemen aan een wedstrijd waarmee ze dankzij de sponsoring van Agoria kans maken op een reis voor twee personen naar ITER in Zuid-Frankrijk, om daar het prestigieuze internationale onderzoeksproject rond kernfusie te bezoeken. Dit jaar is er voor het eerst ook een samenwerking met Eos Magazine.

Praktisch:

De Fusieshow vindt plaats op donderdag 18, vrijdag 19 en maandag 22 november, telkens om 9.30 uur en 13.30 uur. Locatie: Aula Fernand Nédée op Campus Drie Eiken (Universiteitsplein 1, Wilrijk). Journalisten kunnen de sessie van donderdagnamiddag 18 november om 13.30 uur, vrijdagvoormiddag om 9.30 uur of maandagnamiddag om 13.30 uur bijwonen. Graag vooraf een seintje aan Peter De Meyer via peter.demeyer@uantwerpen.be.