Programma

Fusieshow

Tijdens de Fusieshow spelen de presentatoren van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) met plasma’s, en ontwerpen op een ludieke manier een eigen fusiereactor.
 
Via allerlei kleine, goed gekozen proefjes en in voortdurende interactie met de leerlingen in de zaal ontstaat een bruikbaar concept om plasma’s te hanteren voor kernfusie. Leergesprek en show worden gecombineerd!

Gastsprekers: Arian Visser en Gieljan de Vries van het "Dutch Institute for Fundamental Energy Research" (DIFFER-Instituut, NL).

 

Keuzeactiviteit 1: Interactieve energiequiz

De overgang naar schone en duurzame energie is misschien wel dé wereldwijde uitdaging van onze eeuw! Het klimaatakkoord van Parijs was dan ook wereldnieuws in 2015. De kranten schrijven sowieso bijna dagelijks over ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie die we doormaken.

Wat houdt die transitie precies in? Hoe groot is die opdracht eigenlijk? En wat is er nog allemaal nodig om een wereld met schone en duurzame energievoorzieningen te maken? Tijdens deze interactieve energiequiz testen we je kennis. Want om de wereld te veranderen, heb je kennis nodig.

Gastspreker: Dr. Ir. Erik Langereis, Research Development Officer - DIFFER

 

Keuzeactiviteit 2: Naar een evenwichtige optimalisatie van de energiemix

Deze verdiepende sessie biedt reflecties met reële cijfergegevens over het rendement van elektriciteitsproductie vanuit verscheidene, ook hernieuwbare energiebronnen.
De spreker denkt samen met de leerlingen na over een evenwichtig inzetten en gebruiken van alle beschikbare vormen van energie.

(enkel beschikbaar op donderdag 16 en vrijdag 17 november)


Gastspreker: Jef Ongena, Research Director - Plasma Physics Lab, Royal Military Academy

 

Halactiviteiten met experimenten

Voorafgaand aan de show en in de pauze na de show tot de keuzeactiviteiten kunnen leerlingen de halactiviteiten bezoeken en een klasfoto laten maken voor de grote muurfoto van de JET fusiereactor. De activiteiten omvatten demostands met experimenten i.v.m. kernfusie en energie bemand door onze onderzoekers, bedrijvenstands en video’s over kernfusie/energietechnologie.