Fusieshow

Tijdens de Fusieshow spelen de docenten met plasma’s, en ontwerpen op een ludieke manier een eigen fusiereactor. Via allerlei kleine, goed gekozen proefjes en in voortdurende interactie met de leerlingen in de zaal ontstaat een bruikbaar concept om plasma’s te hanteren voor kernfusie. Leergesprek en show worden gecombineerd!

Keuzeactiviteiten

Voor en na de Fusieshow kunnen leerlingen langs gaan bij demostands met kleinere experimenten i.v.m. kernfusie en energie en enkele bedrijvenstands. Aansluitend kan je kiezen voor deelname aan 2 interactieve keuzeactiviteiten: de Grote Energiequiz of de Energiepitches.

De Grote Energiequiz

Welk percentage van het aardoppervlak moet je bedekken met zonnepanelen om aan de huidige wereldwijde energievraag te beantwoorden? Hoe goed doet België het qua duurzame energie? Welke energiedrager heeft de grootste energiedichtheid? Tijdens de Grote Energiequiz worden jouw leerlingen getriggerd om na te denken over het energievraagstuk. Van kernsplijting tot kernfusie, deze interactieve quiz geeft ongetwijfeld stof tot discussie.

Energiepitches

3 thema’s, 3 onderzoekers en 3 x 15 minuten. Dat is het concept van de Energiepitches. In TED Talk-achtige presentaties vertellen 3 van onze onderzoekers jouw leerlingen meer over energieopwekking, energieopslag en energieverbruik. Van zonne- en windenergie, over waterstof en batterijen tot sluimerverbruik. Ideaal om na de Fusieshow in te zoomen op een aantal andere aspecten van het energieverhaal.