Ons event 'Natuur op Voorschrift' voor de hernieuwing van de leerstoel vond plaats op 17 mei 2023.

Het was een namiddag van ontmoetingen en boeiende lezingen!

Met de lancering van het boek 'Natuur op doktersvoorschrift' werd het belang van natuur voor de gezondheidszorg onderstreept. Twee boeiende sprekers belichtten lokale  (project Buitenzorg - Regionale Landschappen) en internationale (Evelise Pereira -IS Global) onderzoeksprojecten.

Voor het volledige programma, zie hieronder.

Voor de presentatie van de lezing, klik hier.

Hieronder ook enkele sfeerfoto's!

Alle foto's vind je hier.

Wat de pers erover zegt vind je hier.Programma

16u            ontvangst en registratie

16u30        opening - gedeputeerde Jan De Haes      

16u35        introductie - prof. Hans Keune

16u50        Presentatie boek Natuur op Voorschrift - prof. Dirk Avonts

Natuur is meer dan een decor voor een aangenaam leven. Recent onderzoek laat zien hoe het bewust opzoeken van de natuurelementen de gezondheid ten goede komt. Dirk Avonts, Hans Keune en Roy Remmen van de leerstoel schreven samen een boek over de gezondheidseffecten van de natuur en hoe deze bewust kunnen ingezet worden door zorgverleners.

17u05        Meer bomen, minder doden - Evelise Pereira (IS Global)

Evelise Pereira is een deskundige op het gebied van stadsplanning gerelateerde milieublootstelling en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. In haar presentatie zal zij ingaan op enkele van de studies waaraan zij heeft meegewerkt:  gebrek aan groene ruimte en sterfte in steden, de effecten van het Groene As-plan op de geestelijke gezondheid in Barcelona en de link tussen stedelijke hitte-eilanden, boomdekking en vermindering van hittegerelateerde sterfte (zie recente Lancetpublicatie).

17u20        Project Buitenzorg - Ines Van Lembergen (Regionaal Landschap de Voorkempen)

Het project Buitenzorg gaat over de vergroening op maat van zorginstellingen, vanuit het idee dat natuur een gunstig effect heeft op de gezondheid. In de eerste plaats voor de patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden. Het project is een samenwerking tussen de leerstoel en de Antwerpse Regionale Landschappen.

17u35         Discussie - moderatie Tom Cornu

18u             receptie