PRESS>SPEAK: Presentatie- en schrijfwedstrijd voor jonge onderzoekers

Kort en krachtig duidelijk maken waarover je onderzoek gaat, dat is niet eenvoudig, zeker niet als je publiek weinig voorkennis heeft. De wedstrijd PRESS>SPEAK wil jonge onderzoekers hun eerste stappen laten zetten in wetenschapscommunicatie.

Na een grondig voorbereidingstraject gaan een tiental kandidaten de uitdaging aan en doen binnen een strak format, 5 minuten spreektijd, hun onderzoek uit de doeken voor een jury en voor een publiek van collega's, supporters en fans van boeiende wetenschap. Het publiek mag vragen stellen en de jury geeft nuttige feedback.
Daarnaast werd in aanloop van deze dag ook een schrijfopleiding georganiseerd, waarbij deelnemers hun onderzoek in een korte en heldere tekst moeten gieten. De resultaten hiervan worden gebundeld voor alle aanwezigen op de wedstrijd en zij kiezen de beste tekst.

Op het einde van de middag worden de winnaars van de presentatie- en schrijfwedstrijd bekend gemaakt.

8e editie - 14 februari 2019

Het departement Universiteit & Samenleving organiseert opnieuw een wedstrijd wetenschapscommunicatie op donderdag 14 februari. Kranten, journaals en radioprogramma's zoeken namelijk onderzoekers die helder en doeltreffend kunnen communiceren over hun onderzoek.

We zoeken maximum 10 kandidaten die zin hebben om het podium te bestijgen en een korte presentatie te geven. Twijfel niet, de vorige edities van deze wedstrijd leverden een paar heel sterke ambassadeurs van de wetenschap(scommunicatie) op. Zo haalde Dorien Schepers (winnares van de editie 2013) de finale van de PhDCup en net als zij nam ook Jeroen Peeters (deelnemer in 2015) met veel succes deel aan de Wetenschapsbattle. Van andere kandidaten hoorden we dat zij bij hun contacten met de pers veel steun hadden gehad aan hun ervaringen in de presentatietraining en wedstrijd.
Ook voor de schrijfwedstrijd zoeken we deelnemers. Na een coaching schrijven de deelnemers een tekst over hun onderzoek binnen een bepaald format. De drie beste teksten worden gepubliceerd in het Pintra Magazine in de loop van 2019.

Concrete info over het voorbereidingstraject, data, voorwaarden, enz. voor zowel de presentatie- als de schrijfwedstrijd vind je op pintra.
Het inschrijvingsformulier kan je via mail aanvragen.

Universiteit & Samenleving

Team Levenslang Leren Campus Middelheim