Elk academisch jaar verwelkomt het Urban Studies Institute visiting scholars. Zij krijgen de mogelijkheid om hun onderzoek aan het USI te voeren en deel te nemen aan de onderzoeksactiviteiten van het instituut. Voorlopig is dit project in academiejaar 2020-2021 gepauzeerd door de COVID-19-maatregelen.

De visiting scholars worden ondersteund om:

  1. hun onderzoeksplannen en -resultaten te communiceren aan USI's interdisciplinaire onderzoeksgemeenschap
  2. feedback te krijgen van een selecte interdisciplinaire groep wetenschappers
  3. een intensieve dialoog aan te gaan met een breed scala aan disciplinaire benaderingen

Visiting scholars 2019-2020

Cecilia Furlan

Januari - maart 2020

Cecilia Furlan werkt op het Departement Stedenbouw, TU Delft en aan het Departement Architectuur van de KU Leuven. Ze behaalde haar doctoraatstitel in Ingenieurswetenschappen - Stedenbouwkunde aan de Universiteit van Leuven en aan de IUAV Universiteit.

Cecilia's onderzoeksinteresse richt zich op stedenbouwkundige strategieën voor duurzaamheid en circulariteit, met een bijzondere focus op gebieden in transitie en dispersie door grondstoffenschaarste. Zij gelooft dat steden meer kunnen doen voor hun duurzame groei. Haar doctoraatsproject was getiteld "WORN OUT LANDSCAPES Mapping wasteland in the Charleroi and Veneto Central territories".

Kelly Gregg

Mei 2020

Kelly Gregg doceert aan de R. Wayne Estopinal College of Architecture and Planning aan de Ball State University in Muncie, Indiana.

Kelly's onderzoek bevindt zich op de intersectie van landschapsarchitectuur, stedenbouw en urban planning. Haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit van Toronto richtte zich specifiek op het ontwerp en de evolutie van voetgangersomgevingen. Ze streeft ernaar om uitdagingen in de praktijk en in onderzoek te benaderen vanuit een interdisciplinair perspectief, gekoppeld aan haar achtergrond in zowel planning als ontwerp.

Website

Visiting scholars 2018-2019

Theresa Enright

Maart 2019

Theresa Enright is een assistant professor in Urban Politics and Governance aan de Universiteit van Toronto. Haar onderzoeksinteresses liggen in de domeinen urban studies, kritische theorie en vergelijkende politieke economie. Ze publiceerde recent over de onderwerpen wereldsteden, megaprojecten en stadsontwikkeling gericht op transitverkeer.

Benjamin Vis

Februari tot mei 2019

Benjamin Vis voert onderzoek aan de University of Kent, waar hij codirecteur was van het Kent Interdisciplinary Centre for Spatial Studies. Zijn onderzoek is geconcentreerd op het Mayaanse stadsleven en op ruimtelijke planning.

Guy Baeten

Eerste helft van mei 2019

Guy Baeten is professor urban studies aan de Universiteit van Malmö en is daar directeur van het Institute for Urban Research. Hij werkte eerder aan de universiteiten van Lund, Oxford, Leuven en Strathclyde.

Guy Baeten is geïnteresseerd in stadsontwikkeling en de duurzaamheid van steden. Hij is betrokken bij twee onderzoeksprojecten over smart cities, met casussen in  Toronto, Kopenhagen, Stockholm en Antwerpen.

Iolanda Bianchi

Half september tot half november 2019

Iolanda Bianchi is gepromoveerd in politiek beleid en internationale betrekkingen aan de Autonome Universiteit van Barcelona; in ruimtelijke ordening en overheidsbeleid aan de IUAV van Venetië. Haar onderzoek richt zich op alternatieve beleidsvormen om te voldoen aan de basisbehoeften en fundamentele rechten in de stad. Ze bestudeert de samenhang tussen gemeenschapsinitiatieven en overheidsbeleid binnen het theoretische kader van commons. Ze is onderzoeker aan het IGOP-Instituut voor Overheid en Overheidsbeleid (IGOP) - Autonome Universiteit van Barcelona (UAB).

Academia

Visiting scholars 2017-2018

In het academiejaar 2017-2018 verbleven enkele jonge onderzoekers uit buitenlandse universiteiten in Antwerpen. Tijdens hun verblijf kregen zij de kans om hun onderzoeksplannen en -resultaten voor te stellen in de interdisciplinaire onderzoeksgemeenschap van het USI. Daarenboven ontvingen ze feedback en konden ze in dialoog treden met onderzoekers die elk hun disciplinaire perspectief in de schaal brachten.

Jasna Sersic

Doctoraatsthesis The Craftsmen’s Labyrinth and Geographies of Creativity (Universiteit van Uppsala), Master in Human Geography and Planning (Universiteit Utrecht).

Jasna concentreert zich in haar onderzoek op alternatieve modellen van socioeconomische productie, herontwikkeling en de organisatie van stadsomgevingen. Ze bestudeert daarnaast de verhoudingen tussen de sociale en fysieke vormgeving van steden enerzijds en de creativiteit in het creëren van een stad vanuit contemporaine en historische perspectieven.

Léa Hermenault

Léa Hermenault behaalde een doctoraat in middeleeuwse en moderne archeologie. Ze is een onderwijsassistent aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Haar onderzoek bevindt zich op het kruispunt van archeologie, geschiedenis en geografie. Het handelt over de effecten van circulatiestromen in de middeleeuwse, moderne en hedendaagse stad.

Léa Hermenault gaf de openingslezing voor Maatschappij en ruimte, over 2000 jaar stadsontwikkeling in Parijs

 Emmanuele Sommariva

Architect, met een doctoraat in urban design aan de Universiteit van Genoa. Emmanuele voert onderzoek naar landschapsevolutie, duurzaam plannen en de relatie tussen landbouw en de stad.

Sinds 2009 werkt hij binnen het onderwijs samen met prof. Mosè Ricci. Hij geeft les aan de Leibniz Universität Hannover binnen het Department of Urban Design and Planning. 

Publicatie: Creating City. Urban Agriculture. Strategies for city resilience (LISt Lab, 2015).

Deljana Iosifova

Deljana Iossifova is Senior Lecturer in Urban Studies aan de School of Environment, Education and Development en directeur van het Confucius Institute aan de University of Manchester en de Urban Studies Foundation.

Ze is opgeleid als architect aan het Zwitserse Federaal Technologie-instituut (ETH Zurich) en behaalde haar doctoraat in Public Policy Design van de Tokyo Institute of Technology. Ze is hoofdredacteur van 'Defining the Urban: Interdisciplinary and professional perspectives' (Routledge, 2017).

Ze concentreert zich in haar onderzoek op de triggers, processen en consequenties van stedelijke transformaties overal ter wereld, in het bijzonder in China, Japan, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk.

Lisa Björkman

Lisa Björkman behaalde haar doctoraat in politiek aan de New School for Social Research in 2012. Ze won de 2014 Joseph W. Elder Prize in the Indian Social Sciences.

Lisa Björkman is Assistant Professor of Urban and Public Affairs aan de University of Louisville.

Publicatie: Pipe Politics: Mumbai’s Contested Waters (Duke University Press, 2015).