Visiting scholars

Het Urban Studies Institute ontvangt in het academiejaar 2018-2019 twee visiting scholars. De deadline hiervoor is verstreken op 4 november 2018.

2017-2018

In het academiejaar 2017-2018 verbleven enkele jonge onderzoekers uit buitenlandse universiteiten in Antwerpen. Tijdens hun verblijf kregen zij de kans om hun onderzoeksplannen en -resultaten voor te stellen in de interdisciplinaire onderzoeksgemeenschap van het USI. Daarenboven ontvingen ze feedback en konden ze in dialoog treden met onderzoekers die elk hun disciplinaire perspectief in de schaal brachten.

Jasna Sersic

www.jasnasersic.com
jasna.sersic@gmail.com

Doctoraatsthesis The Craftsmen’s Labyrinth and Geographies of Creativity (Universiteit van Uppsala), Master in Human Geography and Planning (Universiteit Utrecht).

Jasna concentreert zich in haar onderzoek op alternatieve modellen van socioeconomische productie, herontwikkeling en de organisatie van stadsomgevingen. Ze bestudeert daarnaast de verhoudingen tussen de sociale en fysieke vormgeving van steden enerzijds en de creativiteit in het creëren van een stad vanuit contemporaine en historische perspectieven.

USI-lunchseminarieGeographies of creativity: introducing the craftsmen’s perspective (25.01.2018)

 

Léa Hermenault

Academiapagina

Léa Hermenault behaalde een doctoraat in middeleeuwse en moderne archeologie. Ze is een onderwijsassistent aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Haar onderzoek bevindt zich op het kruispunt van archeologie, geschiedenis en geografie. Het handelt over de effecten van circulatiestromen in de middeleeuwse, moderne en hedendaagse stad.

USI-lunchseminarieFlows shaping the city (16.02.2018)

Léa Hermenault gaf de openingslezing voor Maatschappij en ruimte, over 2000 jaar stadsontwikkeling in Parijs

Op 23 februari 2018, kregen de studenten van het opleidingsonderdeel Maatschappij en ruimte (master in de stedenbouw en ruimtelijke planning) de kans meer te leren over de stadsontwikkeling van Parijs in de laatste 2000 jaar. Dankzij Léa's uiteenzetting, ondersteund met excellent cartografisch materiaal, hebben de studenten nu meer inzicht verworven in de geschiedenis van verstedelijking.

 

Emmanuele Sommariva

emanuele.sommariva@gmail.com 

Architect, met een doctoraat in urban design aan de Universiteit van Genoa. Emmanuele voert onderzoek naar landschapsevolutie, duurzaam plannen en de relatie tussen landbouw en de stad.

Sinds 2009 werkt hij binnen het onderwijs samen met prof. Mosè Ricci. Hij geeft les aan de Leibniz Universität Hannover binnen het Department of Urban Design and Planning. 

Publicatie: Creating City. Urban Agriculture. Strategies for city resilience (LISt Lab, 2015). 

USI-lunchseminarieCr(eat)ing Cities: Urban Agriculture (08.03.2018)

 

Deljana Iosifova

Persoonlijke pagina (University of Manchester)

Deljana Iossifova is Senior Lecturer in Urban Studies aan de School of Environment, Education and Development en directeur van het Confucius Institute aan de University of Manchester en de Urban Studies Foundation.

Ze is opgeleid als architect aan het Zwitserse Federaal Technologie-instituut (ETH Zurich) en behaalde haar doctoraat in Public Policy Design van de Tokyo Institute of Technology. Ze is hoofdredacteur van 'Defining the Urban: Interdisciplinary and professional perspectives' (Routledge, 2017).

Ze concentreert zich in haar onderzoek op de triggers, processen en consequenties van stedelijke transformaties overal ter wereld, in het bijzonder in China, Japan, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk.

 

Lisa Björkman

Persoonlijke pagina (University of Louisville)

Lisa Björkman behaalde haar doctoraat in politiek aan de New School for Social Research in 2012. Ze won de 2014 Joseph W. Elder Prize in the Indian Social Sciences.

Lisa Björkman is Assistant Professor of Urban and Public Affairs aan de University of Louisville.

Publicatie: Pipe Politics: Mumbai’s Contested Waters (Duke University Press, 2015).