Op Campus Groenenborger verrijst binnenkort een nieuw labogebouw. Die realisatie speelt een belangrijke rol in het nieuwe masterplan voor de campus. Een groen hart en een centrale wandelboulevard maken duidelijk dat voetgangers en fietsers in de toekomst op de eerste plaats komen.

Campus Groenenborger, grenzend aan het Middelheimmuseum, is de thuishaven van de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen. In 2016 zwaaiden de deuren van Gebouw Z open, de gedroomde locatie om de ingenieurs van de toekomst op te leiden. De andere gebouwen op de campus dateren uit de jaren zeventig. De voorbije jaren groeide de Universiteit Antwerpen sterk. Ook de infrastructuur moet volgen.


Compact en flexibel

“We werkten een masterplan voor de volledige Campus Groenenborger uit”, vertelt prof. Bart Heijnen, algemeen beheerder van UAntwerpen. “De campus is vandaag functioneel, maar het echte campusgevoel ontbreekt grotendeels. Daar willen we verandering in brengen door de komende jaren een groen hart met een wandelboulevard te creëren. Er komt ook een nieuw labogebouw, waar onderzoeksgroepen van het Departement Chemie onderdak zullen vinden. Het gebouw zal eveneens een centrale ontmoetingsruimte voor de hele campus herbergen.”

Het nieuwe gebouw is van de hand van dbv architecten. Zij werken samen met studiebureau Arcadis. “We kozen voor een ontwerp met één ondergrondse en zeven bovengrondse bouwlagen”, legt Stefaan Van Heeswyck (dbv architecten) uit. “De aandacht voor duurzaamheid uit zich in dit project in de compactheid en de flexibiliteit van het gebouw, en natuurlijk ook in het gebruik van energiezuinige technologieën. Zo worden er centraal warmtepompen geplaatst die zowel kunnen verwarmen als koelen, waarbij de restwarmte en -koude gebufferd wordt voor later gebruik.”

Voorrang voor de fiets

Onder het nieuwe gebouw komt een royale fietsparking. Die zal symbool staan voor de modal shift die wordt doorgevoerd op de hele campus. “Voortaan zullen voetgangers en fietsers op de eerste plaats komen”, zegt Lieven Willems, hoofd Departement Infrastructuur op UAntwerpen. “10 000m2 aan verharde parkeeroppervlakte zal ook infiltrerend worden heraangelegd. Eens de werken achter de rug zal de campus 108 bomen extra tellen in vergelijking met de huidige situatie.”

De werkzaamheden op Campus Groenenborger starten op 31 mei 2021. Het opgepompte grondwater wordt naar een vijver in het naburige Middelheimpark geleid. Bij de start van het academiejaar 2023-24 moet het nieuwe gebouw in gebruik zijn en zal de campus een heel andere sfeer uitstralen.