Side header image

Kunst op de Campus

Kunst op de campus
De Universiteit Antwerpen telt een collectie van om en bij de 1100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst. Topwerken van Sam Dillemans en Fred Bervoets sieren de muren van de Stadscampus en op de buitencampussen verrijzen beeldhouwwerken van Yvan Theys en Jean Bilquin. Kunst is alomtegenwoordig.

De Commissie Kunst op de Campus wil de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder sensibiliseren voor (plastische) kunst. Het verwerven en ontsluiten van kwaliteitsvolle kunstwerken is dan ook haar hoofdtaak. Verder besteedt ze bijzondere zorg aan de adequate plaatsing van de kunstwerken, waarbij rekening wordt gehouden met sensibiliteit van de personeelsleden en het kader van hun werkomgeving. 

Volgens Ernest Van Buynder, erevoorzitter van de commissie, is het mee dankzij de aanwezigheid van kunst dat er zo weinig vandalisme is op onze campussen: 'Kunst dwingt onbewust respect af voor de omgeving. Daarom brengen we onze schilderijen en sculpturen niet onder in een afgebakend ‘museumpje’, maar integreren we ze in de leefwereld van personeel en studenten. Want kunst is als wetenschap: ze zijn allebei grensverleggend.'

Kunst op de Campus

Rondleidingen

Dankzij de samenwerking met de Antwerpse stadsgidsen kunnen bezoekers een kunstrondleiding volgen op de Stadscampus, Campus Middelheim en Campus Drie Eiken. Het kader van deze rondleidingen is uniek: kunst ontdekken in een academische omgeving terwijl je een mooie (natuur)wandeling maakt en van bijzondere architectuur geniet.

Lees meer over de Kunst op de Campus rondleidingen

Kunstboeken

Kunstboeken

Ontdek onze prachtig geïllustreerde kunstboeken. Ze zijn verkrijgbaar in de UAntwerpen Gift Shop. 

Bestel een UAntwerpen kunstboek

Museum to Scale

Museum to Scale 

Museum to Scale 1/7 telt meer dan honderd minimuseumzalen, uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. 

Bezoek Museum to Scale

Campus Drie Eiken


Campus Groenenborger


Campus Middelheim


Contact

Commissie Kunst op de Campus Campus Middelheim, Gebouw A
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. +32 3 265 31 24
viv.lefeber@uantwerpen.be