Studenten laten ‘de Paardenmarkt’ opnieuw bruisen

Historische onderwijssite is nieuwe thuis van Departement Productontwikkeling UAntwerpen

De studenten productontwikkeling van UAntwerpen starten het tweede semester in een ander decor. Voortaan is de historische onderwijssite van de vroegere Stedelijke Nijverheidsschool hun thuishaven. Vier jaar lang werd er hard gewerkt, nu wordt er weer les gegeven op ‘de Paardenmarkt’. 

Al sinds 1558 is er onderwijsactiviteit op de Paardenmarkt. De stad bouwde er toen het Knechtjeshuis, een weeshuis voor jongens, die er meteen ook een opleiding volgden. Tot 1891 vonden de wezen er onderdak. De site breidde altijd maar uit: in de twintigste eeuw groeide de Stedelijke Nijverheidsschool uit tot een begrip tot ver buiten Antwerpen. Er werden ook industriële ingenieurs opgeleid, maar de laatste jaren stonden de onderwijsactiviteiten op een laag pitje.  

Het Knechtjeshuis uit 1558 werd helemaal gerenoveerd.

Niet onlogisch, want bouwvakkers zwaaiden er de plak sinds 2019. “De universiteit sloot een erfpachtovereenkomst voor 40 jaar af met de stad”, legt algemeen beheerder Bart Heijnen uit. “De Paardenmarkt wordt de nieuwe thuishaven voor onze boomende opleiding productontwikkeling. Zij zaten in de Ambtmanstraat, wat verderop op de Stadscampus, maar de opleiding kampte er met plaatsgebrek.”

Meerdere passerelles

In het ontwerp van Architecten DMT/Maatwerk staan doorwaadbaarheid en verbinding centraal. Het project bestond uit twee delen: bij het Knechtjeshuis, het historische pand op Paardenmarkt 94, lag de nadruk op conserveren en in ere herstellen van het pand, in samenspraak met de dienst Onroerend Erfgoed van de stad Antwerpen. In deel twee werd een nieuwe toekomst uitgetekend voor de gebouwen binnenin.“Vroeger waren het allemaal losse gebouwen op deze site, maar we hebben ze overkapt met een glazen dak, waardoor ze nu een mooi geheel vormen”, vertelt Maddie De Pauw (Departement Infrastructuur).

De architecten verbonden de bestaande gebouwen met elkaar. De historische kelder werd een grote fietsenstalling.

“Door de nieuwe passerelles tussen de drie bouwdelen kan je heel gemakkelijk van het ene bouwdeel naar het andere. Voortaan zal je van de Paardenmarkt ook kunnen doorsteken naar het Kauwenbergstraatje en naar Gebouw R. Dat doorsteken kan ook in de kelder en op de eerste verdieping, en dat is toch wel bijzonder. Ook leuk: de historische kelder – waar vroeger blijkbaar legendarische studentenfeestjes georganiseerd werden – biedt nu plaats aan meer dan 300 fietsen.”

Gierzwaluwen

In de gebouwen vinden de productontwikkelaars in spe heel wat ateliers, ontwerplokalen en labo’s voor lassen, houtbewerking, 3D-printen of lasercutting. “Het zijn lokalen op mensenmaat, met grote glaspartijen, waardoor ze een heel ruim gevoel geven”, vertelt De Pauw. “We hadden veel oog voor duurzaamheid: zo liggen de daken vol zonnepanelen, de toiletten worden doorgespoeld met regenwater, gierzwaluwen krijgen de kans om hier hun nest te maken en op de binnenplaatsen maakten we werk van ontharding.”

De architecten combineerden de renovatie van bestaande delen met de introductie van nieuwe elementen.

Op maandag 13 februari, bij de start van het tweede semester, maakten de eerste studenten productontwikkeling kennis met hun nieuwe thuis. Tijdens de International Design Workshop (IDW) en de Xplore Design Workshop (IDW) laten ze hun creativiteit de vrije loop onder begeleiding van (internationale) gastdocenten.

Meer weten over de vernieuwde onderwijssite op de Paardenmarkt? 

Lees de blog: https://blog.uantwerpen.be/pintra/zeven-weetjes-over-de-gerenoveerde-paardenmarktsite/#msdynttrid=OatE2wEQlAQdTLz3Im9Jd-bLzsxx1j2A_piidq702dY