Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Praktijkprojecten en stages

Studenten zetten hun theoretische kennis om in de praktijk

Voor studenten

​Via een praktijkproject, stage of praktijkgerichte masterproef krijg je als masterstudent de kans om je theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Bovendien maakt dit deel uit van je studieprogramma, voor een bepaald aantal studiepunten. Buiten het curriculum kan je ook nog een vrijwillige stage volgen.

Studenten kunnen ondanks de coronacrisis nog steeds praktijkervaring opdoen. Alleen zullen sommige projecten uitgevoerd worden via thuiswerk, of mits inachtneming van de nodige maatregelen binnen het bedrijf of de organisatie .


1. Praktijkproject

Binnen het praktijkproject analyseert een masterstudent een reëel bedrijfsprobleem en maakt hij/zij concrete, realistische aanbevelingen op basis van een eigen synthese. Deze aanbevelingen worden voorgesteld in de vorm van een eindrapport en presentatie.  Er moet steeds een goede verhouding zijn tussen het volgen van de lessen en het praktijkproject.

Key facts

2. Praktijkgerichte masterproef

Een praktijkgerichte masterproef laat de student toe een reëel organisatieprobleem te analyseren en concrete, realistische managementaanbevelingen te maken in een academisch onderbouwd rapport.  Hiermee kan de student gedurende een langere periode aan de slag gaan bij een bedrijf of organisatie. Een aanzienlijk aandeel kan worden doorgebracht binnen het bedrijf of de organisatie. Er moet steeds een goede verhouding zijn tussen het volgen van de lessen en het werken aan de masterproef.

Key facts

3. Stage

De stage bestaat uit een periode waarin de student binnen een bedrijf of organisatie werkt op een bepaalde dienst of afdeling rond concrete lopende projecten of opdrachten. De student maakt een reflectierapport ter evaluatie.

Key facts

Vrijwillige stage

Bij een vrijwillige stage:

  • verdient de student geen studiepunten en krijgt hij/zij geen ondersteuning van een FBE-begeleider, maar hij/zij is wel verzekerd vanuit Universiteit Antwerpen.
  • zijn er geen vereisten naar inhoud toe en wordt er geen rapport verwacht maar de stage moet wel aansluiten bij het curriculum en bijdragen aan de intellectuele ontwikkeling van de student.
  • wordt er vanuit UAntwerpen verwacht dat de stage combineerbaar blijft met het lessenrooster.

Na het invullen van het aanvraagformulier zal er binnen de 14 dagen een bewijs van verzekering worden bezorgd aan de student en het bedrijf of de organisatie in kwestie.

Onderzoeksstage

Sinds dit academiejaar kan je aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie een onderzoeksstage opnemen. Tijdens deze stage draai je een viertal weken mee in een onderzoeksgroep en werk je mee aan interessante onderzoeksprojecten. De onderzoeksstage geldt als praktijkproject (6 ECTS) en kan worden opgenomen tijdens het academiejaar of tijdens de zomer.

Getuigenissen door studenten

Voor bedrijven

Ook voor bedrijven biedt een praktijkproject, een praktijkgerichte masterproef of een stage tal van mogelijkheden. Een student heeft een verfrissende kijk op actuele vraagstukken binnen jouw organisatie, wat vaak leidt tot creatieve oplossingen en innovatieve aanbevelingen. 

We zijn steeds op zoek naar nieuwe samenwerkingen, zelfs in de huidige situatie. Projecten blijven welkom, alleen moet duidelijk aangegeven worden op welke manier studenten op een veilige manier kunnen werken: ofwel van thuis uit, ofwel op locatie met de nodige maatregelen. Alle projecten of stages die inhoudelijk aansluiten bij een vakgebied van de faculteit komen in aanmerking. Stages en vacatures kan je verspreiden via het Career Center, voor praktijkprojecten en praktijkgerichte masterproeven dien je een projectvoorstel in.